Život

10 znakova koji pokazuju da je beba mali genijalac

10 znakova koji pokazuju da je beba mali genijalac
Foto: Pexels/Ilustracija | 10 znakova koji pokazuju da je beba mali genijalac

Roditelji mogu procijeniti inteligenciju svoje bebe posmatrajući određene znakove kod svog djeteta. Nakon što primijetite te znakove, važno je da ih njegujete i razvijate kako bi vaše dijete kasnije imalo koristi od toga u životu.

Rano dostiže nove razvojne faze

Možda znate da su razvojne prekretnice bebe značajan način da se kaže je li vaše dijete na pravom putu u svom fizičkom, kognitivnom i emocionalnom rastu. Međutim, ako vaša beba dostiže ove prekretnice mnogo ranije od svojih vršnjaka, to bi mogao biti jedan od znakova inteligentne bebe. Mali genijalac naučiće da hvata predmete, da hoda, govori ili čita ranije od svojih vršnjaka, a nove razvojne izazove rješavaće s lakoćom.

Ima izvanredno pamćenje

Djeca s velikim količnikom inteligencije imaju izvanredno pamćenje i često ćete ostati bez riječi kad vam, recimo, kažu gdje su ostavili igračku prije šest ili osam mjeseci.

Rano uči jezik

Bebe genijalci rano će progovoriti i pokazati interes za knjige i slušanje priča. Posebno nadarena djeca već s 14 mjeseci slagaće bez problema dvije riječi, a s 18 mjeseci razumjeće uputstva koja im dajete.

Lako rješava probleme

Bebi genijalcu dovoljno je samo jednom pokazati kako se slaže slagalica i počeće da je sama slaže. Njena intelektualna snalažljivost doći će do izražaja u problemskim situacijama u kojima će se poslužiti predmetima koji je okružuju kako bi riješila izazov ili problemsku situaciju.

Uživa u samoći

Znamo da su djeca druželjubivi mali ljudi i da rijetko žele da budu sami. Međutim, jedan od znakova inteligentne bebe je da često više voli da bude sama. Primjetićete da se vrlo rado igra sama. Ili bi možda više voljela društvo starije djece nego društvo svojih vršnjaka, za malo napredniju emocionalnu i intelektualnu stimulaciju.

Znatiželjna je

Činjenica jeste da su sve bebe po prirodi znatiželjne i željne istraživanja i iskušavanja novih stvari. Stoga, ako nađete rastavljeni autić ili igračku, znate ko je krivac za to. Ali bebe genijalci neće odmah navaliti na novu igračku koju ste im donijeli. Umjesto toga, istražiće igračku iz svih uglova kako bi razumjeli njen mehanizam, a tek će onda prionuti na igru.

Ima izražen fokus

Nadarena djeca imaju izraženu sposobnost fokusiranja pažnje u dužem periodu. Takođe, imaju široko polje interesa budući da ih fasciniraju mnoge stvari. Bilo da razvijaju novu vještinu ili slušaju pjesmicu ili priču, pokazaće intenzivnu koncentraciju i odlučnost prema učenju i savladavanju vještina u njihovim formativnim godinama.

Povećana joj je pažnja

Vaše dijete već će u ranoj fazi razvoja stupati u kontakt očima s osobama koje mu se svide, vrlo će brzo naučiti da im prepozna glasove i lica. Međutim, istovremeno će možda pokazati strah u prisutnosti stranca. Oni jednostavno gaje intenzivnu osjetljivost na okolinu i događaje. Takođe, može ih uznemiriti premještanje njihovih igračaka ili odjeće. Ali s druge strane, nadareno dijete dobro će se prilagoditi novonastalim situacijama i novim osobama.

Nije velika spavalica

Istina je – bebe genijalci jednostavno ne vole da mnogo spavaju. Njihov uvijek aktivni um i znatiželjnost tjeraju ih da budu budni više sati nego druga djeca. Takođe, imaju lagan san i vrlo će ih brzo razbuditi neki manji šum ili pokret. Vaša beba će se od malih nogu buniti zbog odlaska na spavanje jer toliko je toga što želi da istraži, a ne može još da vam objasni kako joj je san dosadan, piše Miss7.hr.

Čudo od djeteta s posebnim talentima

Neke bebe rano će iskazati nadarenost u muzici, umjetnosti, plesu ili individualnim vještinama. Ukoliko u ranoj fazi identifikujete njihove posebne talente, pomoći ćete djetetu da ih iskaže i njeguje kroz odrastanje, prenosi "Zadovoljna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije