Život

Australijanac donira 300 miliona dolara u dobrotvorne svrhe

Australijanac donira 300 miliona dolara u dobrotvorne svrhe
Australijanac donira 300 miliona dolara u dobrotvorne svrhe

Rudarski magnat Endrju Forest rekao je danas da donira 300 miliona dolara u dobrotvorne svrhe, što je opisano kao rekord u dosadašnjoj filantropiji Australije.

Forest (55) koji je šef firme 'Fortescue metal group' i njegova supruga Nikola, objavili su da će novac biti uložen u istraživanje o karcinomu, istraživanja australijskog univerziteta, podršku ugroženima među kojima su i Aboridžini kao i za borbu protiv ropstva širom svijeta, javlja AP.

Australijski premijer Malkom Turnbol opisao je ovaj gest kao "najveći pojedinačni filantropski poklon" u istoriji Australije i "najveća donacija koju vrše živi Australijanci" kao i da će ovaj gest promijeniti život hiljadama ljudi.

Forestovo bogatstvo se, prema ovogodišnjem izvještaju magazina Forbs procenjuje na 4,3 milijarde dolara.

"Jednostavno poručujem Australijancima, pružite šta možete, a ukoliko to nije novac, vrijeme je podjednako vredno", rekao je Forest.

Najveća pojedninačna donacija koja se dogodila prije ove u Australiji bila je donacija milijardera Džejmsa Pakera, vlasnika kompanije Kraun Rezorts od 150 miliona dolara u 2014, a koja je bila namijenjena za umjetnost i za pomoć aboridžinskim zajednicama.

Forest i njegova supruga bili su prvi koji su se pridružili pokretu "Obećanje o davanju" (The giving pledge) koji su osnovali suosnivač Mikrosofta Bil Gejts i američki milijarder i filantrop Voren Bufet. Pokret obavezuje milijardere da doniraju veći dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije