Život

Austrijanci žive zajedno ali plaćaju odvojeno

Austrijanci žive zajedno ali plaćaju odvojeno
Austrijanci žive zajedno ali plaćaju odvojeno

Parovi u Austriji koji žive zajedno ipak preferiraju odvojene račune u bankama, dok samo 38 odsto njih ima zajedničku kasu, pokazala je jedna studija.

Takozvani "treći račun", kojim se pokrivaju zajednički troškovi, sve se manje koristi.

Studija je pokazala da je novac u partnerstvu osjetljiva tema i drugi najčešći povod ozbiljnih problema u vezi, pa čak i rastave.

Tako mnogi koji žive zajedno sa svojim partnerom nerado prilažu svoju visinu primanja, tačnije njih 38 procenata.

Takođe su se i kada je riječ o zajedničkom računu pokazale vidne društvene promjene, jer samo oni stariji od 50 godina - njih 50 odsto, gleda pozitivno na to.

Mlađi preferiraju odvojene račune u bankama, što pokazuje podatak da 80 odsto mladih parova ispod 30 godina ima odvojene račune, a samo 18 odsto zajedničke.

Pokazalo se i da je prilikom odlučivanja o kupovini određenih stvari došlo do određenih promjena.

Naime, prije deset godina manje od deset odsto žena bilo je uključeno u odluke o kupovini automobila ili opremanja stana, dok danas ovo spada u najuobičajene zajedničke odluke.

U zajedničke odluke spada i određivanje vrste podova, kao i boje zidova i pločica. Samo je još dekoracija ostala domen žena, dok je za muškare rezervisana kupovina alata.

Zajednički se odlučuje i o kupovini elektronike poput kućnih uređaja, laptopova i kompjutera.

Načelno se o izdacima većim od 300 evra odlučuje zajednički, dok 20 odsto parova odlučuje zajednički i o utrošku iznosa od 100 evra.

Trećina parova dijeli na pola kućne izdatke. Međuitim ocjena partnera u odnosu na izdatke u okviru kućnog budžeta se vidno razlikuje, tako da prvenstveno muškarci smatraju da je njihov finansijski doprinos vidno veći od njihove partnerke.

Naime, oko 60 odsto muškaraca smatra da njihova partnerka doprinosi manje od polovine u budžetu, dok samo 45 procenata žena o sopstvenom doprinosu ima takvo mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije