Život

Besplatan smještaj u zamjenu za druženje

Besplatan smještaj u zamjenu za druženje
Besplatan smještaj u zamjenu za druženje

Holandski dom za stara lica došao je na inovativnu ideju kako da podstakne studente da se druže sa starijima i tako im uljepšaju penzionerske dane.

Naime, oni studentima nude besplatan smještaj u apartmanima, a zauzvrat studenti bi trebalo da provedu najmanje 30 sati mjesečno družeći se sa svojim starijim komšijama.

Riječ je o domu "Humanitas" u mjestu Deventer, gdje su studenti uključeni u razne aktivnosti zajedno sa stanovnicima doma; od gledanaja TV-a pa do proslave rođendana. O tome da su studenti i penzioneri razvili idealan odnos svjedoči i to da ih studenti obilaze i kad su bolesni, pa ne mogu doći u prostorije za druženje. Iz doma kažu da je ovo pravo rješenje jer su istovremeno studenti riješili problem smještaja, a penzioneri dobili prijeko potrebno društvo:

"Važno je da starije ne izolujemo do vanjskog svijeta", objašnjava Gea Sijpkes, koja se nalazi na čelu "Humanitasa", i dodaje: "Kada ste prilično stari, a mi imamo i stanare koje imaju i po 96 godina, onda ti ljudi rijetko izlaze vani i druže se. Ako ih boli koljeno, ne mogu hodati i tu se jednostavno ne može ništa posebno učiniti. Ali, zato im možemo uljepšati njihovo okruženje, jer studenti im donose informacije o svemu što se dešava vani i tako im poboljšavaju kvalitet života, a pritom se divno druže."

Trenutno u domu boravi šest studenata sa univerziteta Saksion i Vindeshajm, a svoj dom dijele sa oko 160 penzionera. Jedino pravilo kojeg se moraju pridržavati jeste da ne prave buku u domu. Sijpkesova kaže da studentima to ne pada teško, a studenti imaju pravo odlaziti i dolaziti kad god žele, a mogu dovesti i prijatelje u posjetu.

"Oni uglavnom pričaju s penzionerima, igraju razne društvene igre, a nekada s njima odu i do šoping centra", kaže koordinator Arjen Meihuizen. Neki od studenata čak pripremaju i neka jednostavna jela za svoje starije sustanare, jer jednostavno to žele.

Jedan od studenata je i Jordi, koji je penzionere podučavao kako napraviti grafit na zidu, dok ih je student Jurien obučavao na kompjuteru. Anton Gut (85) kaže da je presrećan jer je naučio slati mejlove.

"Ovo je zaista fenomenalno, samo odem na internet, pošaljem mejlove, vidim šta se dešava, mogu gledati video-klipove", kaže Anton.

Inače, na ovu neobičnu ideju došlo se još prije dvije godine nakon što je jedan student rukovodstvu doma poslao zahtjev za smještaj, jer nije bio zadovoljan smještajem u studentskom domu. Tada je i počeo ovaj neobični program.

Svi studenti su prezadovoljni ovim neobičnim aranžmanom.

"Ne samo da ne plaćamo smještaj, već nam izuzetno prija da se družimo sa starijima", kaže Denis, 22-godišnji student, koji dodaje: "Inače, sobe u studentskom domu su malene, prljave i preskupe, tako da je ovo idealno alternativno rješenje", kaže on i dodaje:

"Za 400 evra jedva da dobijemo sobicu od 10 metara kvadratnih, koju morate dijeliti sa drugima. Ovdje imamo duplo više prostora i svako od nas ima svoje kupatilo i kuhinju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije