Život

Čekao azil 18 godina

Čekao azil 18 godina
Čekao azil 18 godina

Tražilac azila porijeklom iz Bangladeša čekao je više od 18 godina na bilo kakvu dozvolu boravka u Austriji i samim time postao svojevrsni rekorder, jer je ovo najduži slučaj odobravanja dozvole boravka u Austriji.

Dulal D'Kosta došao je u Austriju 1996. godine, kao 20-godišnjak. Iako je odmah predao zahtjev za azil, njegov slučaj se odužio na rekordnih 18 godina. Sve ove godine se izdržavao tako što je prodavao novine u jednom domu za penzionere. Međutim, s obzirom na to da nije posjedovao lične dokumente, nije mogao napustiti Austriji punih 18 godina. Takođe, upravo zbog dokumenata nikada nije mogao aplicirati za neki bolje plaćen posao. Zapravo, on je sve godine živio u jednoj vrsti pravne zamke.

Na saslušanju koje je juče održano u Saveznom administrativnom sudu, D'Kosta je povukao svoj zahtjev za azil, a umjesto azila dobio je boravišnu dozvolu na osnovu humanitarnih razloga. Ipak, ovim nije sve riješeno, jer dozvola važi godinu dana.

Kada je dolazio u Austriju 1996. godine, D'Kosta nije ni sanjao da će postati neobični rekorder. Ipak, ni sam ne zna da li se ova upornost isplatila.

Inače, on je bio prisiljen da napusti Bangladeš jer je učestvovao u studentskim protestima, nakon kojih je počeo dobijati prijetnje smrću. Jedan od njegovih prijatelja je i ubijen, tako da je on shvatio da prijetnje nisu bez osnova. Sada, ipak, vjeruje da je učinio pravu stvar što je pobjegao iz zemlje. Međutim, nije ni sanjao da će se njegov slučaj odužiti na skoro dvije decenije.

"Ovdje sam bio kao u zamci. Nisam imao budućnost. Nisam imao djevojku, jer se nisam mogao ni oženiti bez dokumenata niti dobiti dijete, tako da sam bio kao u začaranom krugu", kaže D'Kosta.

Prvu odbijenicu u svom slučaju dobio je nakon devet godina boravka u Austriji. Kasnije je uložio žalbu, koja je takođe bila odbijena. Pretposljednje saslušanje je održano prošle jeseni, ali je odloženo, jer mu nisu obezbijedili prevodioca.

O tome koliko se njegov slučaj odužio svjedoči i podatak da su se i penzioneri iz doma u kojem D'Kosta radi ponudili da svjedoče u njegovu korist.

"To je zaista nevjerovatno. Ovaj mladić se trese već 18 godina, ne zna na čemu je, ne može zasnovati ni porodicu jer ga sutra mogu poslati nazad u Bangladeš", kaže jedan od penzionera.

Njegov advokat Andreas Lepši kaže da ova odluka nije potpuni uspjeh, jer mu je dozvoljen ostanak godinu dana, nakon čega se dozvola ponovo mora produžiti.

Iz Saveznog administrativnog suda kažu da je D'Kostina priča jedan "veoma nesrećan, pojedinačni slučaj", odbivši dalje da komentarišu.

On je zaslužio da mu se dodijeli boravišna dozvola na osnovu humanitarnih razloga i to je sada gotov slučaj.

U međuvremenu, iz Kancelarije ombudsmana kažu da će istražiti slučaj da bi vidjeli zašto je bilo potrebno 18 godina da se riješi njegov slučaj.

D'Kosta kaže da se nada da će u nekom periodu moći da putuje i posjeti i neke druge evropske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije