Život

Čovjek koji spasava samoubice

Čovjek koji spasava samoubice
Čovjek koji spasava samoubice

Jukio Šige je penzionisani policajaca iz Japana, koji je posljednjih deset godina života posvetio spasavanju samoubica.

On je, konkretno, za 11 godina spasio 500 ljudi, odvrativši ih od samoubistva. U Japanu je poznat po nadimku Chotto Matte, što u prevodu znači "Stani, sačekaj"!

Jukio uglavnom patrolira u blizini Todžinbo klisure, u prefekturi Fukui, što je jedno od najpopularnijih mjesta za samoubice. Sa sobom uvijek vodi tri volontera i oni zajedno dvogledom posmatraju klisuru kako bi uočili potencijalnog samoubicu. Uglavnom, sve se svodi na to da polako prilaze samoubici i pokušavaju da ga odgovore od samoubistva. On kaže da je ovim počeo da se bavi nakon što je njegov blizak prijatelj izvršio samoubistvo. Tada je osjetio takvu bol da je obećao da će učiniti sve da više niko ne osjeti istu tu bol, piše Japan Times.

Jukio ima i šest stanova na raspolaganju, gdje odvodi samoubice i pomaže im da ponovo izgrade svoj život. Jedan od prvih slučajeva sa samoubicama desio se godinu dana pred penzionisanje. Naime, tada je tokom patroliranja u policijskim kolima vidio jedan bračni par, koji je držao lokalni pab, a koji su željeli da se ubiju jer su bili u velikim dugovima. Rekli su mu da će se baciti u more u vrijeme zalaska sunca.

"Tada sam prvi put i izgovorio 'Chotto matte' i uspio ih odgovoriti. Odveo sam ih u socijalnu službu, gdje su aplicirali za socijalnu pomoć. Međutim, nakon pet dana, socijalna služba je odbila njihov zahtjev i oni su se ubili", kaže Jukio. Tada je Jukio čvrsto odlučio da mora pomoći ljudima poput njih. Objašnjava kako pokušava odgovoriti ljude od samoubistva.

"Pokušavam riješiti njihove probleme i pomoći im da nastave s normalnim životom. Ako su u dugovima, odvedem ih u besplatnu pravnu pomoć; ako su ostali bez posla, odvodim ih u agenciju za zapošljavanje; ako imaju problema na poslu, onda odlazim i pokušava da s njihovim šefovima riješim taj problem", kaže Jukio.

On dodaje da je tokom svih ovih godina naučio šta se nikako ne smije reći potencijalnim samoubicama. Naime, nikada im se ne smije nametati osjećaj krivice. On se prisjetio slučaja jedne djevojke, koju su satima odgovarali da se ne baci sa stijene. Međutim, tek nakon što su joj policajci nešto rekli, ona je samo rekla "Sajonara" i bacila se. Kasnije je Jukio pitao policajce šta su joj rekli, a oni su odgovorili da su joj rekli da pomisli na majku i oca i koliko će oni patiti zbog toga što je učinila.

"To je možda i najgora stvar koja se može reći osobi koja se želi ubiti", kaže Jukio. Inače, njegova priča nije usamljena. I Australija ima svog spasioca. Njegovo ime je Don Riči, a u Australiji je poznat i kao "Anđeo ponora". On je posljednjih godina spasio više od 160 ljudi. Naime, Riči živi u blizini ogromne stijene koja je omiljeno mjesto australijskih samoubica. On svako jutro obilazi stijene, a nerijetko naiđe na nekoga kome je pomoć neophodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije