Život

Da li je Hitler lažirao smrt?

Da li je Hitler lažirao smrt?
Da li je Hitler lažirao smrt?

Adolf Hitler je uspio pobjeći živ iz svog berlinskog bunkera i tajno se prebaciti u vojni kompleks u Argentini, gdje je legija njegovih nacističkih pristalica planirala da osnuje Četvrti rajh. I dok mnogima ovo zvuči kao fikcija, kreatori novog serijala "Hunting Hitler" kažu da ovo nije tako daleko od istine. Bob Baer, bivši operativac CIA, i Tim Kenedi, narednik američkih specijalnih jedinica, koji je učestvovao u napadu na Bin Ladena kao i hapšenju Abu al Zarkavija, detaljno su istražili tvrdnje da je firer zaista uspio da se domogne Južne Amerike i tamo započne novi život.

Oni su "pročešljali" čak 14.000 stranica dokumenata i došli do zaključka da bi mogla postojati "alternativna istina" o Hitlerovoj sudbini. Naime, u jednom dokumentu britanske obavještajne službe tvrdi se da je Hitlera iz Njemačke u Argentinu prebacio kapetan Peter Baumgart, pilot "Luftvafea", i to samo dan prije Hitlerovog navodnog samoubistva. Ovaj dvojac je tokom svog istraživanja otkrio i postojanje petog izlaza iz Hitlerovog berlinskog bunkera, za koji niko nije znao. Taj izlaz je vodio na poljanu koja je mogla da posluži kao pista za slijetanje aviona. Takođe, postoji dokument u kojem se navodi svjedočenje jednog SS oficira koji tvrdi da je Hitlera vidio u Danskoj kako izlazi iz jednog i ulazi u drugi avion. Istovremeno, u Argentini su se pojavili dokazi o postojanju vojnog kompleksa gdje je Hitler boravio neposredno nakon dolaska u Argentinu. Navodno je firer imao plan da u Južnoj Americi osnuje Četvrti rajh, a u Argentini je imao sasvim dovoljno pristalica za taj poduhvat. Podsjećanja radi, opšteprihvaćena verzija govori o tome da je Hitler zajedno sa suprugom Evom Braun izvršio samoubistvo u berlinskom bunkeru 30. aprila 1945. godine. Ruski vojnici su tu otkrili njihova tijela. S druge strane, zna se da je više od 10.000 nacista pobjeglo u Argentinu nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Postoje kredibilni dokazi da su nacistički fizičari radili u tamošnjim nuklearnim postrojenjima. Ipak, najveća misterija o Hitlerovoj sudbini zapravo leži u dilemi da li su Rusi zaista našli leševe Eve Braun i Hitlera.

Jedini postojeći posmrtni ostatak Hitlera, koji su prihvatili i istoričari, jeste navodno dio donje vilične kosti, koji se navodno čuva u Kremlju. Prema svjedočenju ruskih vojnika, tijela su bila umotana u ćebad i iznesena u dvorište ispred bunkera, polivena benzinom i zapaljena.

Maja 1945. godine, ruski istražioci su iskopali dijelove onoga što se pretpostavljalo da su Hitlerovi posmrtni ostaci.

Prema njihovom svjedočenju, falio je dio lobanje, što potvrđuje da je Hitler ispalio metak. Ostaci vilice se podudaraju sa njegovim otiscima zuba. Međutim, 2009. godine odbačene su tvrdnje da lobanja pripada Hitleru, tako da je jedini dokaz dio vilične kosti. Ono što je dugo vremena bilo nepoznato jeste da su Hitlerovi posmrtni ostaci zakopani u Magdeburgu, nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Navodno su tu ostali čak i nakon Staljinove smrti. Konačno, 1970. godine grupa oficira KGB-a iskopala je posmrtne ostatke, kremirala ih, a pepeo prosula po obližnjoj rijeci. Međutim, Baer kaže da samo dio donje vilice može biti kredibilan dokaz da je Hitler zaista umro aprila 1945. godine. Međutim, Rusi nikome ne daju pristup ovom dokazu.

"To vam je kao Torinski pokrov; kada će ga Rusi konačno predstaviti svijetu? Jer, ako želimo da zaključimo priču o Hitleru, treba nam ta donja vilica. U Argentini smo naišli na brojne nacističke zajednice koje jednostavno ne žele da govore o tome, tako da ni na taj način ne možemo provjeriti priču", kaže na kraju Baer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije