Život

Detalji o skandalu koji potresa Vatikan: Lijepa Frančeska krala dokumente

Detalji o skandalu koji potresa Vatikan: Lijepa Frančeska krala dokumente
Detalji o skandalu koji potresa Vatikan: Lijepa Frančeska krala dokumente

RIM- U Vatikanu su zbog krađe dokumenata iz računara glavnog revizora Svete Stolice Libera Milonea i njihovog dostavljanja novinarima pritvoreni mons. Lucio Ángel Vallejo Balda (54), bivši sekretar Prefekture za ekonomske poslove i sveštenik Opusa Dei, te Frančeska Immacolata Chaouqui (32), koja je zajedno s Vallejom bila u Komisiji za proučavanje ekonomskih i upravnih djelatnosti.

Vatikanska žandarmerija ih je lišila slobode još u subotu, kada je Kancelarija za novinarstvo odbila potvrditi ili osporiti novi skandal „curenja“ tajnih dokumenata.

Prvi je o tome progovorio Luigi Bisignani (62), mračna ličnost italijanskih urota i prevara, izbrisan iz novinarskog ceha poslije pravosnažne presude za prevaru i utaju u aferi Enimont, zatvaran više puta. Rimski dnevnik Il Tempo, orjentisan tradicionalistički, objavio je njegovu tvrdnju da je „neko nepoznat“ djelimično razbio šifru na ličnom kompjuteru Libera Milonea (67), glavnog revizora Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, uspjevši kopirati neke od tajnih dokumenata koji se tiču finansija, možda i finansijskog kriminala. Navodno je Milone o tome podnio prijavu Vatikanskoj žandarmeriji.

Libero Milone je 32 godine radio u revizorskoj i konsultantskoj multinacionalnoj kompaniji Deloitte, dospjevši do dužnosti šefa za Italiju. Kompaniju Deloitte izabrao je još papa Benedikt XVI za nezavisnu reviziju dijela finansija koje su prolazile kroz „vatikansku banku“ IOR.

Miloneu je zatim papa Frane u junu ove godine povjerio novu dužnost glavnog revizora Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, dakle kontrolora svih vatikanskih finansijskih tokova.

Istraga je zatim došla do mons. Valleja te do doktorke Chaouqui.

Francesca Immacolata Chaouqui se veoma brzo pokazala kao problematičan lik u vatikanskim krugovima, naviknutima na rezervisanost. Papa Frane 2013 imenovao ju je kao jedinu osobu s italijanskim državljanstvom i jedinu ženu u Kancelariji za proučavanje ekonomskih i upravnih djelatnosti, ta se kći oca Egipćanina emigriraloga u Francusku i majke Italijanke, pokazala suviše sklonom iznositi po Twitteru svoje ideje i prosudbe o čeljadi u Rimskoj kuriji i njihovim odnosima, svrstavajući se javno u tajnim kurijalnim ratovima.

Kada joj se to počelo obijati o glavu tvrdila je da je neko kopao po njenom računu na Gmailu te u njeno ime slao svinjarije. Priča je utoliko manje vjerovatna što je njen suprug Corrado Lanino informatički inženjer specijalizovan za sigurnost podataka (!).

Sada tvrde da je nju tu doveo upravo Španac mons. Vallejo Balda, član Opusa Dei, koga je tadašnji madridski nadbiskup kardinal Antonio María Rouco Varela preporučio Benediktu XVI kao specijalista za ekonomske poslove. Zato ga je taj papa imenovao sekretarom Prefekture za ekonomske poslove, a sadašnji papa ga je potvrdio.

Ovo nije prvi takav incident koji je okrunjen hapšenjem, niti prvi u kojemu se spominje Nuzzi, istraživački novinar desničarskoga italijanskog dnevnika Libero. On je svojevremeno objavio knjigu pod naslovom Pisma Njegove Svetosti i u njoj niz pisama za koje se ispostavilo da su kopirana s pisaćeg stola Benedikta XVI. Nuzzijeva teza je bila da ti dokumenti upozoravaju na korupciju u Vatikanu i na uticaj homoseksualnih veza.

(NN/Jutarnjilist)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije