Život

Djeca u kavezima

Djeca u kavezima
Djeca u kavezima

Hendikepirane osobe često bivaju stigmatizovane u grčkom društvu i rijetko kada dobijaju pomoć koja im je neophodna.

 Međutim, ono što je skandalozno jeste da djeca ometena u razvoju, a koja žive u državnim domovima, dane provode u kavezima, jer je to jedini način da ih kontrolišu! Medicinsko osoblje nastoji da ovoj djeci poboljša uslove, ali bez novca i finansiranja to jednostavno nije moguće.

Jedno od takve djece je Dženi, koja bezizražajno gleda kroz rešetke svog drvenog kaveza.

Kada se otvore vrata kaveza, ona skače u zagrljaj medicinskoj sestri, međutim "na slobodi" bude svega nekoliko minuta. Dženi se ne buni, jer je to jedini život koji ona poznaje.

Ona je navikla na kavez, jer se u njemu nalazi od svoje druge godine.

Ona je smještena u državni dom u Lehaini, malom gradu na jugu Grčke. Sa njom se u ovom domu nalazi još 60 djece, koja su takođe smještena u kavezima.

Jedan od njih je i Fotis, koji je u dvadesetim godinama i koji boluje od Daunovog sindroma. On spava u maloj ćeliji, koja je odvojena od ostatka prostorije. U njegovoj ćeliji se nalazi samo jedan krevet. Nema nikakvih ličnih stvari. Zapravo, lične stvari nećete vidjeti nigdje u domu.

Za ovu djecu brine svega šest medicinskih radnika.

Loši uslovi u ovom centru prvi put su izašli na vidjelo prije pet godina kada je grupa postdiplomaca provela nekoliko mjeseci u centru, volontirajući. Jedna od njih bila je Katarina Neves, portugalska studentkinja, koju je ovaj dom ostavio bez riječi:

"Kada sam prvog dana ušla u dom, bila sam potpuno šokirana... Nisam mogla ni zamisliti takvu situaciju u modernoj Evropi. Takođe, ono što me je dodatno iznendilo jeste osoblje koje se ponašalo kao da je situacija posve normalna", kaže ona.

Volonteri su tada zabilježili svoja iskustva u jednom dokumentu koji su poslali političarima, evropskim zvaničnicima i svakoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava za koju su čuli.

Međutim, 2010. godine njihovo svjedočenje došlo je do grčkog ombudsmana za dječja prava, koji je posjetio ovaj dom i napisao izvještaj koji je postidio grčke vlasti.

On je ukazao i na činjenicu da su u proteklom periodu zabilježeni i smrtni ishodi djece koja nisu bila pod nadzorom. Primjera radi, 15-godišnja djevojčica se ugušila nečim što je progutala. Niko ne zna o čemu se radilo, jer niko nije brinuo o njoj.

Upravo nakon ovih incidenata, uprava doma je odlučila da njihovo osoblje ne može držati svu tu djecu pod nadzorom i odlučili su da ih stave u posebno napravljene kaveze.

Ombudsman je zaključio da su kavezi "nezakoniti, te da ovo predstavlja jasno kršenje prava djece kao ljudskih bića". On je apelovao na grčku vladu da hitno preduzme korake ka normalizaciji stanja u ovoj ustanovi.

Međutim, i nakon pet godina, promjene u domu su tek kozmetičke. Neki kavezi su ofarbani u svijetle boje, napravljen je prostor za igru djece, ali nema ko da se igra s njima.

Na 20 djece dolazi jedna medicinska sestra i jedan asistent, a dom nema stalno zaposlenog doktora.

Kada se neko od štićenika doma razboli, oni moraju u bolnicu u pratnji medicinske sestre, što znači da će bar 20 pacijenata ostati bez nadzora.

"Kada radimo noćnu smjenu, bude samo jedan medicinski radnik i tri asistenta. To je zaista malo na 60 djece. Možemo moliti Boga da se tokom noći nešto ne zakomplikuje", kaže jedan medicinski radnik, koji je želio ostati anoniman. Na pitanje kako je moguće da djecu drže u kavezima, on kaže: "Djeci se sviđaju, mislim da su čak i navikla na njih."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije