Život

Djevojčicama ukradeno pravo na adolescenciju (FOTO)

Djevojčicama ukradeno pravo na adolescenciju (FOTO)
Djevojčicama ukradeno pravo na adolescenciju (FOTO)

Ona ima deset godina. Sposobna je da upija mudrost i znanje i jednog dana postane produktivan radnik, inovator, brižan roditelj ili da bude lider, napredna u bilo kojoj drugoj ulozi u društvu.

Međutim, u ovom osjetljivom periodu nemaju sve desetogodišnjakinje ista prava na adolescenciju zbog rane trudnoće, stupanja u brak i diskriminacijskih razlika.

Navodi se ovo u izvještaju UNFPA (Populacijski fond Ujedinjenih nacija) o stanju svjetske populacije 2016, gdje ističu da je upravo deseta godina odlučujuće doba, kada su djevojčice na pragu puberteta.

U regiji istočne Evrope i centralne Azije neke desetogodišnjakinje, napredujući nadmašuju dječake i mladiće. Većina ih u ovoj regiji pohađa školu, ali to nije slučaj u svim grupama stanovništva. Na primjer, više od 30 odsto mladih Roma u nekim zemljama nema ni osnovno obrazovanje.

Adolescentska trudnoća i rani brak: Kako se navodi u izvještaju, dječji brak je uobičajena praksa u nekim dijelovima regije, uključujući jugoistočnu Evropu, južni Kavkaz i centralnu Aziju, ali pošto je ova praksa nezakonita, malo je pouzdanih podataka o njenoj učestalosti.

Adolescentska trudnoća je u opadanju u regiji, ali je ta pojava ipak tri puta češća u odnosu na zapadnu Evropu pri čemu u nekim zemljama i do šest puta češća.

Zbog svega navedenog, pojedine djevojčice ostaju sputane društvenim i kulturnim normama i diskriminacijskim zakonima i praksama.

"Adolescentska trudnoća, rani brak i drugi oblici duboko ukorijenjenih rodnih nejednakosti ugrožavaju zdravlje i prava djevojčica", upozorava UNFPA.

PREKRETNICA NA PRAGU ADOLESCENCIJE: "Kada djevojčica u našoj regiji napuni deset godina, nalazi se na prekretnici. Kojim putem će krenuti neće uticati samo na njen dalji život, već i na živote svih nas, jer kada djevojčica može ostvariti svoj potencijal, svi smo na dobitku. Ljudski kapital jača, privreda se razvija, blagostanje raste", kaže Alana Armitaž, regionalna direktorica UNFPA.

Iako je rani ili dječji brak nezakonit, kako navodi, u nekim dijelovima regije takav brak ostaje uobičajena praksa, zbog koje djevojčice često moraju prekinuti obrazovanje.

"U odnosu na njihove vršnjakinje u zapadnoj Evropi, tinejdžerke u ovoj regiji imaju tri puta veće izglede za adolescentsku trudnoću, što negativno utiče na zdravlje i budući život i majke i djeteta. Mlade žene teško usklađuju posao i odgoj djece, jer su dostupna rješenja za roditeljski dopust i vrtiće za djecu nedostatna, a tradicionalne rodne uloge obeshrabruju žene u ostvarivanju profesionalne karijere", navodi se u izvještaju.

PROGRAM ODRŽIVOG RAZVOJA: Upozoravaju da bez učešća sadašnje generacije desetogodišnjakinja, Program održivog razvoja do 2030. godine Ujedinjenih nacija i 17 ciljeva održivog razvoja možda nikada neće biti ostvareni.

"Na početku Programa održivog razvoja do 2030. godine, naš uspjeh u postizanju ciljeva održivog razvoja umnogome zavisi od toga da li ćemo uspjeti da oslobodimo potencijal ove generacije djevojčica", dodala je Armitažova.

Novi plan razvoja, koji su svjetski lideri podržali 2015. godine, predstavlja mapu društvenog i ekonomskog napretka država za narednih 15 godina. Njegov cilj je ravnopravan razvoj iz kojeg niko neće biti isključen. Izvještaj navodi da će otklanjanjem prepreka koje sputavaju desetogodišnjakinje današnjice, izgledi za uspjeh ovog plana biti veći.

U protekloj deceniji povedeno je više računa o štetnim praksama, kao što su dječji brak, sprovedene su edukacije o seksualnom odgoju za djevojčice koje ulaze u pubertet, a doneseno je i nekoliko rodno osjetljivih politika za usklađivanje posla i porodice. Konačno i najvažnije došlo je i do smanjenja tradicionalnih rodnih uloga i stereotipa.

ODSTUPANJA U ODNOSU NA DJEČAKE: Kako se navodi u izvještaju UNFPA o stanju svjetske populacije, trenutni izazov je proširenje ovih intervencija kako bi se obuhvatilo više djevojčica, posebno onih najsiromašnijih i najranjivijih.

U nekim zemljama istočne Evrope i centralne Azije rađa se znatno manje djevojčica nego dječaka. U ovoj regiji bilježe se neka od najvećih odstupanja u omjeru polova pri rođenju u svijetu. Što se tiče radne snage, u svim zemljama regije je manje žena nego muškaraca.

"Iako postoje rizici i za djevojčice i za dječake, zbog rodne diskriminacije, ovo je teže za djevojčice u skoro svakom pogledu. Javne politike često se fokusiraju na djecu ili starije adolescente, što nije adekvatno upravljanje potencijalnim rizicima s kojima bi se mogle suočiti desetogodišnje djevojke", navode iz UNFPA.

OSLOBAĐANJE POTENCIJALA DJEVOJČICA: Ako njena prava nisu dobro zaštićena, kroz odgovarajuće zakone, usluge i investicije, šansa da uživa u adolescenciji i postane punopravna odrasla osoba zauvijek izmiče.

Svijet je već učinio mnogo dobrog za desetogodišnje dječake. Krajnje je vrijeme da se isto uradi i za desetogodišnje djevojčice.

Kako se navodi u izvještaju UNFPA o stanju svjetske populacije, trenutni izazov je proširenje ovih intervencija kako bi se obuhvatilo više djevojčica, posebno onih najsiromašnijih i najranjivijih.

Oslobađanje potencijala ove generacije djevojčica omogućilo bi zemljama u regiji da ostvare demografsku dividendu i ojačaju svoje privrede.

UNFPA Populacijski fond Ujedinjenih nacija je međunarodna razvojna agencija koja se bori za svijet u kojem je svaka trudnoća željena, svako rođenje sigurno, a potencijal svake mlade osobe ispunjen.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije