Život

Etnološka izložba o pirsingu i tetoviranju

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare u Prijedoru otvorena je etnološka izložba "Uljepšavanje tijela tetoviranjem i ukrašavanje tijela pirsingom".

Autor izložbe Marija Radaković rekla je da nije riječ o klasičnoj etnološkoj izložba sa eksponatima iz prošlosti nego izložba fotografija ponukana modnim trendovima tetovaže i pirsinga.

"Iako su to aktuelni modni trendovi već tridesetak godina, potiču ustvari iz davnih vremena i dio su kultura starih hiljadama godina", navela je Radakovićeva na sinoćnjem otvaranju izložbe.

Ona je rekla da su pirsinzi i tetovaže imali funkciju uljepšavanja, označavanja pripadnosti grupi, obilježavanja ranga ili isticanja različitosti. 

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić kaže da su prve asocijacije na etnološku izložbu stari predmeti od drveta, metala, tekstila, ali da etnologija proučava narode i njihove običaje, porijeklo i materijalne, socijalne i duhovne kulture.

"Tu je mnoštvo sadržaja o ukrašavanju i uljepšavanju tijela. Izložba predstavlja sveden i prostorno i vremenski prečišćen presjek kako se i zašto to nekad činilo, a kako i zašto danas. Ta dimenzija sadašnjosti daje prostora za vezu sa običnim čovjekom i, posebno, mladima", rekao je Radonjić.

Izložba prikazuje da su tetovaže mogle imati i funkciju "poružnjivanja" ili odbijanja, te su tako u vrijeme Turaka katolici u Bosni tetovirali krst vjerujući da stavljanjem krsta na vidno mjesto sprečavaju ili otežavaju prelazak na islam ili danak u krvi. 

Kod afričkih plemena zabilježeno je namjerno "poružnjivanje" umetanjem predmeta u donju usnu i njenim istezanjem kako bi se djeca zaštitila od Arapa koji su ih otimali. 

U Muzeju Kozare ovo je četvrta izložba u 2015. godini, a prva etnološka i biće otvorena dvadesetak dana. Prethodile su joj po jedna istorijska, likovna i arheološka izložbena postavka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije