Život

Evo šta treba da znate o frazi “Alahu ekber”

Evo šta treba da znate o frazi “Alahu ekber”
Foto: N.N. | Evo šta treba da znate o frazi “Alahu ekber”
N.N.

“Allahu akbar” je arapska fraza koja u prevodu na naš jezik znači “Bog je najveći”. Tu duhovnu poruku u posljednje vrijeme teroristi šalju tokom napada, pa je kao rezultat takvog njenog pojavljivanja postala izvor straha.

Ipak, Alahu ekber je fraza koja je vjekovima korištena u tradicionalnim muslimanskim molitvama i koristi se kao mirni podsjetnik na njihovu vjersku posvećenost.

To su i početne riječi poziva na molitvu i često se koriste u odobrenju, na isti način kao kada hrišćani kažu “Amin”, piše Huffington Post.

Ta rečenica se koristi i kao verbalni prelaz između različitih pozicija koje muslimani zauzimaju tokom molitve. Ona u islamu izražava osjećanje koje je u srcu njegovog teološkog razmišljanja o mjestu čovjeka u svijetu – bez obzira da li se radi o pobjedama ili problemu s kojima se ljudi suočavaju, Bog je veći od svega.

Hrišćani iz Sirije, Libana i drugih regiona u Levantu koriste istu frazu

Nju čak koriste i nemuslimanski arapski govornici, pošto je “Allah” arapska riječ za Boga. Tako neki hrišćani iz Sirije, Libana i drugih regiona u Levantu kažu “Allahu akbar” kada žele da izraze iznenađenje, uzbuđenje, zbunjenost ili strah.

A sa teološkog aspekta, ideja da je Bog veći od ljudskih okolnosti nije ograničena na islam, jer se i u Bibliji mogu pročitati rečenice poput “Veći je onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu”.

(cdm.me)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije