Život

Godinama živi na kruzeru

Godinama živi na kruzeru
Godinama živi na kruzeru

Nakon što je suprug preminuo 1997. godine, žena sa Floride je odlučila da ispoštuje njegovu posljednju želju - da nakon njega ostatak života proživi na moru.

Li Vočtseter (86) prodala je kuću koja se nalazila u Fort Loderdejlu, a zatim se preselila na luksuzni kruzer, na kojem živi i dan-danas.

Ova udovica, koja je tokom zajedničkog života sa suprugom često išla na krstarenja, u početku je živjela na kruzeru "Holland America Line", sve dok oni nisu ukinuli svoj večernji, plesni program, piše Miami Herald.

Posljednjih sedam godina živi na kruzeru "Crystal Serenity", koji prima čak 1.070 putnika.

Od 1997. godine, gospođa Vočtseter je bila na čak 200 krstarenja, uključujući i 15 krstarenja kojima je obišla svijet. Sve u svemu, obišla je više od 100 zemalja, ali ne posustaje, uprkos godinama.

Na brodu radi 655 članova posade i osoblja, koji je svi redom oslovljavaju sa Mama Li, što je i sama prihvatila.

"Mnogima je teško izgovoriti moje prezime, tako da su oni smisli nadimak, a meni to odgovara", kaže Mama Li.

Kaže da posljednjih godina rijetko kad izlazi na obalu. Sa porodicom je u kontaktu preko kompjutera, a redovno ih obilazi kad kruzer pristane u Majami.

Iako priznaje da joj nedostaju njena tri sina i sedmoro unučadi, kaže da oni, ipak, imaju svoje porodice.

"Dan prije nego je suprug umro, samo mi je rekao: 'Nikada nemoj prestati da ideš na krstarenja", kaže ona i dodaje:

"Danas živim opušteno, bez stresa, mogla bih reći da je moj život bajkovit", kaže ona.

Kaže da obožava da pleše te da se odlučila za ovaj kruzer zbog dobrih plesnih večeri:

"Uživam u plesu i to je nešto što me privuklo ovom kruzeru. Moj suprug nije plesao, jednostavno nije volio pa bih ja plesala sa domaćinima večeri, kojih više nema na kruzerima. Nakon večere plešem i po nekoliko sati i naprosto uživam u tome", kaže Mama Li.

Iako mnogi smatraju da je cifra koju godišnje izdvaja za krstarenje velika, to možda i nije baš tako. Naime, Mama Li uplaćuje aranžman za cijelu godinu, koji košta 164.000 dolara. U ovu cijenu su uključeni njena soba, hrana, piće, plesni programi, posjete kinu, predavanja te koktel zabave, koje obično organizuje kapetan broda.

U prilog tome, ona redovno učestvuje u skoro svim aktivnostima koje se dešavaju na brodu. Ipak, jedna od omiljenih aktivnosti joj je izrada goblena, koje obično veze u baru kruzera.

Ona kaže da veze goblene još od prvog krstarenja, te da je to nešto što je smiruje, a opet je kreativno. Sve goblene koje izradi daje posadi kruzera, jer joj to predstavlja veliko zadovoljstvo, s obzirom na to da joj je posada poput porodice.

Iako mnogi misle da je možda bolje da živi na kopnu, ona kaže da još ne razmišlja o tome. Čak ne želi da izlazi na kopno ni kada su neki posebni datumi u njenom životu, poput rođendana, koje slavi sa posadom.

Zapravo, sama priznaje da ne zna da li bi više mogla i da se navikne na život u "spoljnom" svijetu, jer su je toliko razmazili na kruzeru, da ne zna kakav bi joj bio povratak u "stvarni" život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije