Život

Gospa Hasanbegović: Pomogla da se rodi čitav jedan grad

Gospa Hasanbegović: Pomogla da se rodi čitav jedan grad
Gospa Hasanbegović: Pomogla da se rodi čitav jedan grad

SANSKI MOST- Nakon pune četiri decenije rada, poznata sanska babica Gospa Hasanbegović, koja je pomogla da se rodi čitav jedan grad, otišla je u zasluženu penziju.

S pravom se kaže kako je najsretniji trenutak u životu jedne žene onaj kada postane majka, a Hasanbegovićeva ga je mnogo puta podijelila sa sretnim majkama. Kaže kako joj je najveća životna i profesionalna satisfakcija što je decenijama posao obavljala odgovorno i savjesno i što nikada nije bilo pritužbi na njen rad.

Iako nije vodila evidenciju koliko je žena porodila, taj broj bi mogao iznositi i oko 50.000.

 Za posao babice se, dodaje, opredijelila sticajem okolnosti, jer je kao dijete bila veoma bolešljiva, te je često boravila u bolnicama.

"Nekako mi se sviđalo to što rade medicinske sestre, tako da sam po okončanju osnovne škole upisala medicinsku u Banjaluci. S obzirom na ostvareni uspjeh u obrazovanju odabrali su jedan razred za poziv akušerki i ja sam se našla među njima", kaže Hasanbegovićeva.

Dodaje da se nekada u zdravstvenim ustanovama dešavao veliki broj poroda, što u poslijeratnim godinama nije slučaj.

Prisjeća se da joj je najteže bilo kada je poslije rata bila jedina babica u Sanskom Mostu, kada je za svega nekoliko mjeseci obavila oko 400 poroda.

Posebno su joj se u sjećanje urezali slučajevi poroda u improvizovanim uslovima i vozilu na putu do Kantonalne bolnice u Bihaću, koja je udaljena oko 120 kilometara od Sanskog Mosta.

"Jednom prilikom uspješno smo porodili ženu i pozvali smo njenog supruga, koji je bio u pratnji, da pridrži dijete. Međutim, to je za njega toliko bilo stresno da je on pozvao policajca da to učini umjesto njega", kaže sa smijehom.

Sjeća se kako su drugom prilikom bili prisiljeni da otvore vrata ambulantnog vozila kojim su prevozili trudnicu, kako bi im njen suprug, koji je putovao svojim automobilom, farovima osvijetlio postupak porođaja.

"Posebno mi se urezao u sjećanje jedan težak porod koji se, također, desio tokom puta. Tada nam je suprug porodilje pištoljem prijetio da nećemo preživjeti ukoliko se njoj ili djetetu nešto dogodi. To je za mene bio najteži porod", kaže Hasanbegovićeva.

Sa smijehom dodaje kako sve stresne i teške situacije liječi prvi plač novorođenčeta, kada svima padne veliki kamen sa srca.

U dugoj karijeri kaže kako je porađala trojke i blizance, a dešavalo se da u nekoliko slučajeva porađa žene kojima je prije dvije ili tri decenije pomogla da dođu na svijet.

Danas uživa penzionerske dane, uz porodicu i unuke. Radne kolege je pamte kao vrhunskog stručnjaka u poslu i izuzetnu ženu, koja je i u najtežim trenucima zračila optimizmom i vedrim duhom, a njeni sugrađani su puni poštovanja za njeno životno djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije