Život

Grnčar iz sela Liješevo radi na točku starom 500 godina

Grnčar iz sela Liješevo radi na točku starom 500 godina
Grnčar iz sela Liješevo radi na točku starom 500 godina

Sedin Ohanem iz sela Liješevo, nadomak Visokog, jedan je od rijetkih preostalih zanatlija u Bosni i Hercegovini koji se danas bavi grnčarskim zanatom.

Kaže kako se ova radinost u njegovoj porodici prenosi s generacije na generaciju već stotinama godina, a Ohanem i danas koristi točak za izradu grnčarije za koji tvrdi da je star oko 500 godina.

"Moj djed je bio na glasu kao najbolji grnčar u svom kraju, a otac je naslijedio zanat od njega. Evo, ja se bavim ovim poslom preko četiri decenije", kaže Ohanem.

Ispod vještih prstiju ovog majstora za tili čas izlaze raznovrsni predmeti, koje oblikuje na svome grnčarskom točku. Istovremeno, s grubim oblikovanjem osnovnog izgleda predmeta, on vješto izvlači šare i detalje koje ga krase. Kaže kako su danas na tržištu najtraženije razne vrste posuda svih veličina koje se koriste u kulinarstvu. Za njihovu izradu Ohanem koristi posebnu vrstu gline koju iskopava u blizini sela gdje živi.

"Važno je da se radi o prirodnoj glini koja nije onečišćena uticajima vanjskog svijeta. Ona se kopa na dubini od nekoliko metara, zatim se melje i priprema se posebna smjesa koja se potom oblikuje. To je vrlo važan postupak od kojeg kasnije zavisi kvalitet proizvoda", objašnjava ovaj grnčar.

Dodaje kako se, nakon postupka oblikovanja, proizvodi peku u posebnim pećima i na strogo određenim temperaturama.

"Ovo su prirodne i ekološki zdrave zdjele u kojima se skladišti ili spravlja hrana. Svako ko je probao, može posvjedočiti kako takva hrana ima sasvim drugačiji ukus", tvrdi Ohanem.

Iako je suočen sa konkurencijom na tržištu posuđa, ističe kako grnčarski proizvodi i danas imaju dobru prođu te dodaje kako od zanata kojim se bavi zarađuje dovoljno za pristojan život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije