Život

Haški zatvorenici traže razne stvari - od rakije do muzičkih instrumenata

Haški zatvorenici traže razne stvari - od rakije do muzičkih instrumenata
Haški zatvorenici traže razne stvari - od rakije do muzičkih instrumenata

HAG - U prtljagu porodice, advokata i prijatelja stanovnika Haga često se nalaze neobične narudžbine.

Daleko od kuće, u dilemi hoće li se ikada u nju i vratiti, zatvorenici traže da im iz domovine donosu tradicionalnu hranu, knjige, odjeću i, naravno - šljivovicu! Jeste da je alkohol strogo zabranjen, ali su se posjetioci nekoliko puta snašli pa su ga u flašicama za vodu, unijeli, prevarivši brojne skenere. Da se ima za poneku čašicu koja uglavnom ide uz pasulj.

Advokat Borivoje Borović kaže da je njegov klijent Miroslav Radić, koji je oslobođen, najbolje kuvao pasulj, i to makedonski.

"Nikad bolji nisam jeo nego za haškom trpezom", sjeća se Borović.

"Nosio sam mu u zatvor često knjige. To mi je tražio. U javnosti je malo poznato da je najčitaniji pisac u Hagu - Dostojevski".

Simbolično, u prtljagu posjetilaca zato je često i bila knjiga "Zločin i kazna".

U "koferima" koji su stizali za lidera radikala Vojislava Šešelja bila su djela Nikolaja Velimirovića.

U prvim haškim danima, najčešći gost Slobodana Miloševića bio je advokat Toma Fila, koji mu je donosio odijela i kravate.

Zaštitni znak Zdravka Tolimira su brojanice koje uvijek nosi sa sobom, pa mu ih rođaci i donose.

U haškoj ćeliji trenutno se nalazi i Goran Hadžić, čiji advokat Zoran Živanović za "Novosti" kaže da je njegov klijent teško bolestan i da ima slab apetit zbog napornih terapija.

"Pitao sam ga ima li neku posebnu želju šta da mu donesem. Odgovorio mi je da bi najradije pojeo jednu alasku riblju čorbu", kaže Živanović.

Advokat Toma Fila kaže nam da je u Upravi suda izdejstvovao zajedničku želju svih zatvorenika - da dobiju domaće kanale.

"Sada imaju srpske, hrvatske i bosanske programe", priča Fila.

Zatvornici imaju razne hobije. Na primjer, talenat za muziku su pokazali Nikola Šainović i Vojislav Šešelj, koji su zapjevali u crkvenom horu. Organizovao ih je naš sveštenik iz Eparhije roterdamske Voja Bilbija.

Bivši predsjednik Republike Srpske tražio je od svoje porodice da mu donesu klarinet, jer ima želju da nauči da ga svira. Sin mu je već kupio klarinet koji će mu u Holandiju odnijeti prilikom prve posjete. A, Karadžić će čim savlada note komšijama sa sprata održati i prvi mini-koncert.

Fila dodaje i da mu je Šainović često tražio da mu nosi novine. Ovo je bila želja i drugih stanovnika Haga.

"Osim od advokata i porodice, zatvorenici naručuju i iz kantine. Zanimljiv je slučaj da je jedan muslimanski pritvorenik imao problem kada se pojavila bolest ludih krava. Kako nije smeo da jede govedinu, a vera mu brani prasetinu, tražio je da mu donose šnicle od kengura", sjeća se Fila, pisz "Novosti".

Haški zatvorenici su se čak jednom pobunili kada su u kantinu prestale da stižu domaće namirnice, pa je na police ubrzo vraćen "balkanski kutak". Obradovali su se, jer im je, kako su rekli, "holandska hrana bljutava".

Osim tradicionalnog kuvanja, vrijeme između priprema za suđenja provode i učeći jezike. Neki usavršavaju engleski, a određeni broj njih uči i holandski, kako bi se što bolje razumjeli sa čuvarima.

Praznici

Skoro svi zatvorenici proslavljaju praznike specijalnom trpezom. Šešelj je uvijek naručivao prase za Božić, a ostala je priča da je Slobodan Milošević slavu počeo da obiležava u zatvoru. Čak je za gosta Rahima Ademija naručio i poseban meni. Na trpezama se nalaze i torte pravljene po našim receptima.

Čokoladice

Nacionalnih barijera među zatvorenicima gotovo da nema. Tamo se to ko odakle dolazi rijetko pominje. Kada stignu djeca zatvorenika, pravilo je da im "komšije" kupuju čokoladice i dijele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije