Život

Ima života na selu za mlade ljude

Ima života na selu za mlade ljude
Ima života na selu za mlade ljude

Svi oni parovi koji se nisu snašli u gradu ili ne vole život na asfaltu, mogu da započnu život na selu. Mi danas imamo paradoks da država pomaže ljudima da odu sa sela u grad dajući subvencije za stambene kredite za prvi stan, a obrnuto ništa.

Kod nas je sve crnobijelo. Ili je u gradu sve super, lagan život, sve na dohvat ruke, a na selu je blato i nema posla. Ili je na selu mir i tišina, raj Božiji, a u gradu je gužva, smrad i glad. Nijedno od toga nije istina. Svi samo pričamo o povratku na selo, a slabo ko to realizuje.

U želji da čujemo priču ljudi koji su to već uradili, kako su uradili i kako im je sad šta rade ugostili smo na Nes radiju u emisiji "Pomalo lično" Feđu Kosanovića, mladog čovjeka koji je grad zamijenio selom.

Feđa je rođen u Banjaluci, odrastao na asfaltu i prošao sve one faze koje prate dječake, nestašluke i "ludorije", a ponekad napravio i neki loš izbor.

" Zakon ulice vam počinje sa terase, gdje imate grad na dlanui mislite da ste najmoćniji, ali taj život vam završava u podrumu, rekao je Feđa u otvorenom razgovoru i naglasio da ko se iskoprca iz toga, može reći da je uspio u životu. Nakon što je shvatio da je otišao predaleko, Feđa je odlučio da promijeni svoj život i posvetio se prvo svom poslu i stvaranju svog novog doma. Tada je donio i odluku da renovira vikendicu u Malom Blaškom i tamo zasnuje porodicu. Međutim, i tu je naišao na nove probleme, jer od plate koju je zarađivao nije mogao da izdržava svoju porodicu i odlučio je da počne neku proizvodnju.

Feđa se sada bavi proizvodnjom domaćih jaja i domaćeg sirćeta od jabuka. Kaže da poštuje svoje mušterije i da upravo iz tog razloga sve što proizvede je potpuno prirodno bez upotrebe bilo kakvih vjetačkih dodataka. Feđa ima velike planove, želje i volje mu ne nedostaje, ali još samo da finansije dozvole proširenje kapaciteta. Ono što planira u narednom periodu je kupovina još jedne parcele, odnosno obradive zemlje.

Jedna interesantna djelatnost koju je Feđa započeo je prizvodnja sadnica jošte, veoma zdravog bobičastog voća, a u planu je i nabavka sibirskog limuna.

Feđin savjet svim mladim ljudima je da se ne boje rada na selu, da ako nema uslova za život u gradu, treba pokušati nešto novo, a on je spreman da svoje znanje nesebično podijeli sa svima onima koji se odluče za život na selu. 

Ostanite i dalje uz Nes radio i emisiju "Pomalo lično", a ekipa sa urednikom i voditeljkom Natašom Margetić će se potruditei da vam i sljedećeg četvrtka tačno u ponoć predstavi neke obične čjude sa neobičnim pričama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije