Život

Ispovijest migranta: Vodič nas je napustio, djeca su umirala od smrzavanja

Ispovijest migranta: Vodič nas je napustio, djeca su umirala od smrzavanja
Ispovijest migranta: Vodič nas je napustio, djeca su umirala od smrzavanja

VAN - Stanovnici ratovima zahvaćenih zemalja na sve načine pokušavaju pronaći spas van matične zemlje. Na "putu spasa" proživljavaju teške trenutke, a mnogi od njih i ne stignu do odredišta.

Posljednji takav slučaj je zabilježen u Turskoj. Grupu od 33 afganistanska državljana pronašla je policija Vana, grada na krajnjem istoku Turske. Bježeći od sukoba u zemlji, prvobitno su bili u Iranu nakon čega su se odlučili za put do Turske. U Iranu, kako su kazali, nisu pronašli ono zbog čega su se odlučili na ovaj put - sigurnost i bolji život za sebe i djecu.

Nakon toga, uz pomoć vodiča nastavili su put do Turske. Nakon što su prešli na turski teritorij vodič ih je napustio, a niske temperature, neodgovarajuća odjeća, nedostatak hrane i vode odnijeli su sedam života.

Preživjeli Afganistanac, Hasan Acil, doveden u mrvačnicu da identifikuje umrle je ispričao je da su se četiri osobe iz grupe vratile u Iran.

"Bilo je jako hladno. Zbog toga je umrlo sedam osoba. Kasnije su nas vidjeli vojnici i doveli nas ovamo", kazao je Acil.

Ispričao je da su krenuli na put kako bi djeci obezbijedili bolje obrazovanje i bolji žvot. Acil je naglasio da je na put krenula grupa od 33 osobe.

"Nakon teškog putovanja stigli smo do Turske. Nakon dvosatnog pješačenja vodič je rekao da smo u Turskoj. Onda nas je napustio, a mi smo pješačili još 12 sati. Većina nije imala odgovarajući odjeću ni obuću. Nakon prelaska granice umrla je jedan majka sa djetetom. Nakon njih je umrlo još petero djece", ispričao je Acil.

Prema njegovim riječima, rečeno im je da će ih u Turskoj čekati vozilo kojeg, kada su stigli na odredište, nije bilo.

Sedam od 33 migranta koji su juče uočeni da su prešli u Tursku iz pravca granice sa Iranom preminulo je od posljedica smrzavanja u istočnoj turskoj pokrajini Van.

Prema tvrdnjama zdravstvenih zvaničnika, sigurnosne snage primijetile su grupu migranata dok su partolirali vanskom provincijom Caldiran.

Među preminulim migrantima je i jedna žena i šestero djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije