Život

Istina o liječenju sodom bikarbonom

Istina o liječenju sodom bikarbonom
Istina o liječenju sodom bikarbonom

Robert O. Jang smatra se ocem alkalne dijete, ali malo ko zna da ga možda čeka zatvorska kazna zbog neovlaštenog liječenja. On i njegova dijeta su izuzetno poznati širom svijeta, a brojni svjetski gurui je smatraju lijekom koji liječi čak i karcinom. Jedna od onih koja im je povjerovala je i Naima HouderMuhamed, koja je platila hiljade dolara za njegov alkalni tretman, koji podrazumijeva intravenozne infuzije sode bikarbone.

Naima HouderMuhamed je maja 2009. godine promovisana u kapetana u britanskoj vojsci, nakon što je godinama služila u oružanim snagama Velike Britanije. Međutim, već naredne godine dijagnostikovan joj je karcinom dojke.

Odlazi na liječenje i karcinom se povlači. Međutim, nakon dvije godine otkriva da se karcinom vratio. Njeno stanje je bilo toliko ozbiljno da joj je čak ponuđeno doživotno izdržavanje.

"Nije željela da prihvati da je to kraj", prisjeća se Afzal Amin, njen prijatelj i kolega oficir.

"Naima je bila borac. Borila se da je prime u Sanhurst. Borila se kroz sve nedaće koje su je snalazile. Ovo je za nju bila samo jedna od borbi u nizu na listi njenih pobjeda."

 Međutim, kada je shvatila da su medicinske mogućnosti ograničene, odlučila je da učini ono što i većina ljudi uradi u tom momentu  potraži rješenje na internetu. Ona je tako naišla na priču o dr Robertu Jangu, koji praktikuje alternativnu medicinu i koji je na internetu prodavao nadu pacijentima koji boluju od karcinoma.

Naima je počela da se dopisuje s njim, a njihove prepiske samo dodatno otkrivaju kako se pseudonaukom mogu manipulisati ranjivi. Jang je autor serije knjiga pod nazivom "pH Miracle" ("pH čudo"), koje su prodane u milionima primjeraka širom svijeta.

U njegovim knjigama uglavnom je predstavljen njegov alkalni pristup, koji je uticao na mnoge širom svijeta. Primjera radi, i Nataša Koret, poznati britanski guru zdrave ishrane, koristi i promoviše njegov pristup.

U jednom od mejlova upućenih Naimi, Jang govori da postoji potreba za svakodnevnim alkalnim režimom. "Preporučio bih vam program koji traje između osam i 12 sedmica. Neće biti lako, ali bićete u kontrolisanom okruženju i biće vam pružena sva potrebna njega", napisao je Jang.

Naima je počela da prikuplja potreban novac, a u jednom od mejlova Jang spominje da je jednodnevni tretman oko 3.000 dolara.

Njena porodica je podigla svu ušteđevinu koju je imala, organizovane su humanitarne akcije i Naima je krenula put Amerike. Međutim, ispostavilo se da tretman nije dao željeni rezultat.

Sve u svemu, Naima i njena porodica su isplatili Jangu više od 77.000 dolara. Ne postoji nikakav dokaz da infuzije alkalnog rastvora mogu učiniti nešto protiv karcinoma. Suprotstavljen oštrom novinarskom pitanju o učinku njegove terapije kada je, konkretno, karcinom u pitanju, Jang je samo kratko rekao: "To su stvari koje treba još proučavati." Međutim, to nije znala Naima. Nakon provedena tri mjeseca u Jangovoj klinici, njeno stanje se pogoršalo i ona je hitno hospitalizovana. Na kraju su odlučili da je vrate u Veliku Britaniju, gdje je umrla okružena članovima porodice. Imala je svega 27 godina.

Afzal Amin, njen prijatelj, o svemu tome kaže: "Njena porodica se osjeća iznevjerenom, prevarenom. Zaista je užasno kako neko može zloupotrijebiti nekoga zbog novca. To je zapravo i ono što najviše uznemirava  zbog tog prokletog novca u stanju su da ugroze, unište živote drugih ljudi."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije