BiH

Istražili smo: Evo šta bi radili naši zvaničnici kada se ne bi bavili politikom

Istražili smo: Evo šta bi radili naši zvaničnici kada se ne bi bavili politikom
Istražili smo: Evo šta bi radili naši zvaničnici kada se ne bi bavili politikom

Profesorska karijera, novinarstvo, biznis, advokatura i slično, bili su odgovori naših političara na pitanje šta bi radili ako bi odlučili u budućnosti da napuste političke vode, tako da bi se, prema njihovim odgovorima, dobro snašli i u drugim oblastima i strukama, za koje su se uglavnom i školovali, dok bi se pojedini više posvetili hobiju.

Iako se politika mnogim građanima čini kao najsigurnije zanimanje, naši političari sa kojima smo razgovarali o ovoj temi kažu da su imali karijere i prije aktivnijeg bavljenja politikom.

Mladen Ivanić (PDP), član Predsjedništva BiH, kaže nam da uvijek ima fakultet kao mjesto gdje može da se vrati ako odluči da se prestane baviti politikom.

"Dakle, profesionalno fakultet ili neka takva institucija. S druge strane, moja želja je da jednom kad završi ta politička karijera pokušam napraviti jednu ozbiljniju analizu zadnjih 25-30 godina, koliko sam u politici, od momenta raspada bivše Jugoslavije do današnjih dana. Imam ozbiljnu namjeru da se time bavim. Htio bih da napravim ozbiljniju političko-ekonomsku analizu raspada Jugoslavije, stanja u BiH nakon toga, Dejtonskog sporazuma i postdejtonskih godina u kojima sam na neki način bio svjedok", rekao je Ivanić.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, kaže da je politika širok pojam, te da se svi političari, sem toga, bave i drugim stvarima, odnosno imaju svoja zanimanja. Krišto je diplomirala na pravnom fakultetu, što znači da je pravnica po struci.

"Politika je širok spektar. Politika je život. Svako od nas ima svoje i privatne i svake druge obveze, svako bi se vjerojatno bavio onim poslom za koji je školovan, sposoban i koji najbolje zna raditi. Uistinu temeljem tog posla i na taj način funkcioniram i u politici", kazala je Krišto.

Nedeljko Čubrilović (DNS), predsjednik Narodne skupštine RS, kaže nam iskreno da bi se najradije bavio sportom, ali da je zakasnio.

"Politikom se bavim, zaista, sasvim slučajno, a najveći dio radnog vijeka, prvih 20 godina, proveo sam u privredi", istakao je Čubrilović.

Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da nije razmišljao mnogo o tome čime bi se bavio ako bi izašao iz politike.

"Vjerovatno bi to bio neki hobi, ima ih mnogo, morao bih razmisliti o tome", rekao je Šarović.

Milan Dunović (DF), potpredsjednik FBiH, kaže da je i prije nego što je ušao u politiku imao svoju poslovnu karijeru.

"Radio sam u Javnom preduzeću 'BH pošta' 13 godina na mjestu šefa službe za međunarodni poštanski promet, što je potpuno nestranačka pozicija. Ukoliko izađem iz politike, ponovo ću se baviti svojom strukom, a to je poštanski promet, u istoj firmi. Imam i ugovor koji je definisan Zakonom o radu gdje postoji mogućnost mirovanja staža dok ste na političkoj funkciji", istakao je Dunović.

Anton Kasipović, ministar pravde RS i potpredsjednik Vlade RS, kaže da će se, kada jednom bude završio političku karijeru, vratiti svojoj staroj ljubavi - novinarstvu.

"Novinarstvo je uvijek bila profesija koju sam duboko cijenio. Osim novinarstvom, sasvim sigurno ću se nastaviti baviti poljoprivredom. Imam vinograd i to je uvijek bilo mjesto koje me inspirisalo i gdje sam mogao da nađem novu snagu", rekao je Kasipović.

Novinarstvo bi izabrala i Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a i šefica Poslaničkog kluba SDS-a u bh. parlamentu, ako bi sutra odlučila da politika postaje njena prošlost.

"Da se to dogodi, vjerovatno bih se bavila onim čim sam se bavila prije politike, a to je novinarstvo. Odabrala bih to, jer to volim", kaže Pandurevićeva.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, kaže da se više ne bavi politikom, radila bi ono za šta se školovala.

"Bila bih profesorica ili sudski tumač, ili bih jednostavno spojila rad na oba polja. U svakom slučaju, radila bih svoj posao", kaže Markovićeva.

Željko Komšić, lider Demokratske fronte, kaže da, ako bi izašao iz politike, najviše bi volio da bude advokat.

"Nekako me to najviše privlači. To bi bio moj poziv da sada izađem iz politike. Osim toga, razmišljao sam o tome i prije, ali ko zna. To bih najviše volio", priznao je Komšić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je karijeru počinjao kao diplomirani pravnik u organima uprave.

"Sigurno bih nakon politike našao načina da se nešto privatno angažujem, da radim, stvarati pretpostavke za sebe i za porodicu možemo i bez politike i bez ovoga. I vjerovatno bih u miru puno lakše radio. Ne kao pravnik. Vjerovatno bi radili neki biznis", naveo je Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije