Život

Iz potrebe se rađaju čudne ideje

Iz potrebe se rađaju čudne ideje
Iz potrebe se rađaju čudne ideje

Našla sam savjete o tome šta muškarci vole, šta traže i o čemu maštaju, a ja sam trebala plaćati svoju kiriju i preživljavati u ovom čudnom svijetu, priznala mi je Patricija, bivša pacijentkinja.

Prije neki dan zaustavila me jedna žena koja mi se predstavila kao Patricija, moja pacijentkinja od prije 20 godina, a koju sam jedva prepoznala jer je drugačije izgledala.

Zastala sam na ulici da čujem njenu priču te sam se sjetila da je imala velikih problema, kad je došla meni nije mogla da hoda i jednom rukom se oslanjala na štap, a s druge strane muž ju je pridržavao. Nije bilo nikakvih organskih problema, ali neurolog koji mi ju je uputio rekao je da je deambulacija, u stvari, psihološki problem. Sjetila sam se da je već tada kao žena od 35 godina imala troje velike djece. Znam da mi je ta terapija, ta briga o Patriciji uzela puno energije. Tada je sva psihosomatika bila još pionirsko istraživanje, a problem je bio velik i konkretan pa sam noćima istraživala šta bi joj moglo pomoći. Činjenica je da je Patricija poslije tri mjeseca terapije dolazila meni bez muža i bez štapa. Kasnije, kad je terapija završena, došla je meni u baštu s mužem, poklonom i troje djece. Od tada je nisam vidjela.

 Ja sam se premjestila u Univerzitetsku kliniku u Milanu, a ona je ostala na jezeru Komo. Kada sam je ponovo vidjela, to je bila sasvim druga osoba. Obojene upadljivo plave kose, izazovno obučena i sa malim kučetom u šetnji.

Njena me priča iznenadila pa sam mislila da će biti i vama interesantna. Patricija mi je ispričala da se razvela, ali i da je njen život krenuo drugim tokom.

 "Muž je otišao sa jednom mlađom pijanistkinjom iz njegovog orkestra, djeca su odrasla i otišla od mene, a ja sam ostala sama sa malim prihodom od kojeg se nije moglo živjeti i onda sam slučajno otkrila nešto: muškarci su me počeli pozivati i nudili svoju pomoć. Počela sam da iskorištavam njihove seksualne želje da bih dobila ono što je trebalo meni", rekla mi je Patricija.

 Dodala je da o zavođenju nije  imala pojma jer se udala kao veoma mlada, ali da je odlučila to da nauči.

"Onda sam uzela i pročitala 'Kamasutru'. Našla sam savjete o tome šta muškarci vole, šta traže i o čemu maštaju, a ja sam trebala plaćati svoju kiriju i preživljavati u ovom čudnom svijetu", priznala je Patricija.

Onda sam primijetila kako mi njen izgled sada govori o njenom dobrom ekonomskom stanju.

"Sada je sve super, imam nekoliko ljubavnika od kojih je svaki za sebe ubijeđen da je jedini i svaki se brine o mojim ekonomskim potrebama. Ja sam u međuvremenu kupila stan, u koji mi samo djeca dolaze u posjetu", navela je Patricija.

Kaže da je znala ovo što sada zna, nijedna mlada pijanistkinja ne bi uspjela da joj uzme muža.

"Sad kad se sretnemo muž i ja, u njemu vidim želju, i prije ili kasnije, kao osvetu, iskoristiću  sve ovo moje znanje, zavesti ga i ostaviti na cjedilu", kazala je Patricija.

Eto, ostala sam pola sata na ulici i saslušala sintezu njene životne priče.

Inače, hindusi imaju na svojim hramovima skulpture iz seksualnog akta i ljubavnog života, i vjeruju da životna energija, kad se koristi za ljubav, oslobađa čovjeka od agresivnosti i loših, crnih misli koje, evo, sad po svijetu haraju kao kuga.

Ko zna da li ljubav održava seks ili je obrnuto? Možda Patricija zna nešto više o tome pa ću je na idućem sastanku više pitati, a manje ćutati.


Postavite pitanje

Poštovani čitaoci, vaša pitanja za dr Nadu Starčević-Sabadini možete slati na mail deskŽnezavisne.com. Dr Starčević-Sabadini je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Milanu, smjer za psihologiju, i autor je metoda rada Makos21, efikasnog instrumenta u pronalaženju i ponovnom uspostavljanju ravnoteže zdravlja u sferi emocija. Autor je više knjiga.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije