Život

Japanci se spremaju za doček Nove godine i rijetke trenutke odmora

Japanci se spremaju za doček Nove godine i rijetke trenutke odmora
Japanci se spremaju za doček Nove godine i rijetke trenutke odmora

TOKIO - Poznati kao marljiva nacija, Japanci odmaraju tokom novogodišnjih praznika, o čemu ponajbolje govore i prizori s krcatih pijaca i trgovačkih centara širom zemlje.

Japanci veliki značaj daju ispraćaju stare i dočeku Nove godine, a samo dan uoči "najluđe noći" najpopularnije stare pijace u Tokiju Yameyoko-cho i Uechu su preplavljene kupcima, a takvi prizori su viđeni i protekle dvije sedmice.

Japanci slove za marljivu i radnu naciju, ali i oni se odmaraju tokom ovih dana jer već od sredine decembra počinju tradicionalno obilježavati "bonenkai", odnosno ispraćaj stare godine.

Sjedaljke, zabave i banketi koji obiluju pićem, jelom i zabavom u Japanu počinju sredinom decembra, a broj sjedaljki i zabava kojima svaki Japanac prisustvuje simbolično odražava i njegov društveni ugled.

Na sve ove proslave, na kojima se troši dosta novca, Japanci nose i paketiće, jer je običaj da se na kraju godine prijateljima, poslovnim partnerima i svima sa kojima manje ili više komunicira tokom godine daju pokloni koje oni nazivaju "oseibo".

Kada se već približi kraj decembra najzaposlenije su domaćice, koje treba da što bolje očiste kuću do ponoći 31. decembra. Razlog tome je vjerovanje da čistoća donosi sreću u Novoj godini, pa će i svaka zaostala praška u kući značiti i hendikep za porodicu u idućoj godini. Uz čišćenje, domaćice moraju da spreme i čitav niz jela dovoljno za prva tri dana januara, jer se vjeruje i da kuhanje u prva tri dana donosi nesreću domaćici i porodici.

Tačno u ponoć svi Japanci su kod kuća, dok su restorani i hoteli uglavnom zatvoreni ili prazni. Ulicama gradova i sela u Japanu odjekuju tada udari zvona iz budističkih hramova, tačno 108 puta, jer je baš toliko mogućih grijehova kojima je, kako vjeruju budisti, podložno ljudsko biće. Kada se udari zvona završe, svi se svečano oblače i kreću u hram, gde kupuju nove amajlije, da im čuvaju sreću u Novoj godini, a stare, koje su kupili prethodne godine, spaljuju na lomači u dvorištu hrama.

Iako je samo 31. decembar državni praznik, većina institucija i kompanija ne radi nekoliko dana prije i poslije. Cijeli januar protiče u znaku običaja vezanih za nastupanje Nove godine, a tek početkom februara Japanci postaju oni stari, neumorni, vrijedni ljudi, koji ne idu na godišnje odmore, ostaju dugo na poslu i poslije kraja radnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije