Život

Kako da se zaštite u slučaju požara?

Kako da se zaštite u slučaju požara?
Foto: Ilustracija | Kako da se zaštite u slučaju požara?

Požar je velika opasnost ne samo za imovinu već i za živote ljudi, stoga je bitno učiniti sve što možete da bi ste se zaštitili.

Ukoliko se nađete u području zahvaćenom požarom pridržavajte se mjera koje izdaju nadležne institucije za upravljane u kriznim situacijama.

Ako primjetite požar ili osjetite miris dima u svojoj kući ili zgradi, odmah pozovite vatrogasce na broj 123 i pridržavajte se sljedećih uputstava:

  • U slučaju požara nazovite broj 123 i prijavite tačne i precizne podatke o lokaciji na kojoj se nalazi. Ako nemate telefon ili ne možete do njega iz bilo kojeg razloga, izađite na prozor ili u hodnik i vičite "Požar" s namjerom da probudite ukućane i komšije te ih tako upozorite na opasnost.
  • Ako je požarom zahvaćena samo jedna prostorija, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. 
  • Ako je požar veći napustite stan zajedno s ukućanima. Prilikom evakuacije vrlo je važno da svi ukućani budu u istoj prostoriji. Posebno obratite pažnju na djecu koja se zbog straha mogu sakriti. Kada se uvjerite da su svi ukućani prisutni, krenite prema izlazu. Zatvorite sva vrata za sobom, jer će se požar zbog protoka svježeg vazduha brže širi.
  • Budite spremni na pojavu gustog dima i velike vrućine, ako imate vremena obujte cipele s debljim đonom, obucite kaput i vežite krpe ili ručnike prethodno namočene vodom preko usta i nosa.
  • Nikada ne koristite lift za vrijeme požara jer je to put u gotovu sigurnu smrt od gušenja zbog oslobađanja otrovnih gasova.
  • Ako niste direktno ugroženi požarom, ostanite u stanu iza zatvorenih vrata. Natopite ručnike i plahte i stavite ih ispod vrata i ostalih pukotina kako bi spriječili prodiranje dima.
  • Za gašenje požara na električnim instalacijama i aparatima nikada ne koristite vodu jer prijeti opasnost od električnog udara. Požar koji je nastao zbog benzina ili ulja takođe se ne smije gasiti vodom jer benzin i ulje plutaju na vodi i tako mogu uzrokovati širenje požara.

(Zdravakrava.24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije