Život

Kako naći svoju životnu baštu

Kako naći svoju životnu baštu
Kako naći svoju životnu baštu

Slušati, saslušati ili biti poslušan, to su velike razliku u smislu i u ljudskim odnosima. Razlike se prave već u ranoj mladosti, jer zavisi od sreće da li će nas roda donijeti u kuću roditelja koji će zahtijevati poslušnost ili će nam s primjerom i pričom dati šanse da nešto našim snagama shvatimo i prihvatimo.

Poslušnost je biblijska dogma koja se, u stvari, ispostavila kao nesporazum. Po toj metafori Bog zahtijeva totalnu prvrženost od onih koje je on pravio po svojoj misli i namjeri. Priča iz Starog zavjeta kazuje da je zabrana glasila da se ne izlazi iz bašte i da se ne jede jabuka, jer ako ne poslušamo - umrijećemo. Sada kada možemo sami čitati, kad nam je data Biblija u ruke, otkrivamo da je došlo do nesporazuma. Mi, kao što nam naša priroda sugeriše, poželjesmo da se poigramo, da izazivamo sreću, da preskočimo neke granice i zakone i da rastemo. Rasti zahtijeva da povjerujemo u naš duh, u neke naše skrivene snage. Čak i da se susretnemo s onim "tamnim dijelom snage", kako bi rekao Lukas.

Ima više od sto godina kad je doktorica Montesori, poznata u svijetu po svojoj pedagoškoj metodi, dokazala da ona djeca koja se odgajaju imajući u vidu njihov specifičan talenat i karakter uspijevaju da izađu iz "bašte" rano i sa dobrim stvaralačkim duhom. Naša sloboda smeta samo onima koji žele da nas vode vezanih očiju kroz život, tako da sami ne bismo mogli potražiti neku drugu stazu, nego da nas vuku tamo gdje njima najviše odgovara.

Moram opet da parafraziram jednu Makijavelijevu rečenicu koja osvjetljuje put u ovoj dilemi. Makijaveli svom Princu (Vladaru) kaže: "Nema nijednog zakona jačeg od zakona Rimske crkve, ona komanduje koristeći vjernički duh i tijelo." To je Makijavelijev savjet Princu, ako zaista želi da bude jak vladar, da upravlja nad poslušnim narodom, mora obavezno da se poveže sa Crkvom, jer tako ujedinjeni niko neće smjeti protestovati. Ta veza između crkve i vladara poznata je svima, a lomače su gorjele do 19. vijeka u čitavoj Evropi.

Drugim riječima, može se doći do teze da je čovjek sam sebi bašta. U toj bašti rastu i ruže i korov. Naravno, rastu i jabuke i na čovjeku je da odluči šta će da uzgaja, šta će u sebi da njeguje, a on već ima sve, samo ga treba osloboditi straha.

 Treba mu dati dovoljno vjere da se odluči da progleda, da sasluša one do kojih mu je stalo i da izabere. U društvu vrijedi jedan običan princip: ne uradi drugome ono što ne želiš da urade tebi!

Ako vas je roda, nekim sretnim sučajem, ipak spustila tamo gdje su vladar i vladarica bili osvijetljeni, kao recimo za vrijeme Srenisime, Venecijanske republike, prije nego što će je nadvladati papinski zakoni, onda ste vi zaista sretno dijete i možete osjetiti kako je sladak i težak taj osjećaj slobode. Sad znate da i ako uzgajate ruže možete se ubosti na njihov trn, ali ste pozitivni i kreativni i vjerujete da će vas vaš princ poljupcem trgnuti iz dubokog sna.

Ali onim drugima, čija je roda zalutala i ostavila "paket" na "pogrešnoj" adresi, savjetujem da izađu iz tuđe bašte. Nema veze koliko izgledala mirisava i šarena i da čim prije počnu da traže onu njihovu baštu.

Ne brinite, nećete se izgubiti, treba se samo malo bolje zagledati u "znakove pored puta", čak i onda kad mislite da ćete izgubiti bitku sa Dertom Vejderom, sjetite se da je prava snaga ona koja ne nosi u sebi ni želju za osvetom ni pohlepnost.

Pa i ako zaboravite, spoznaćete to živeći život, samo što će put biti malo duži. Život nas uči svojim iskustvima, da je bolje biti kooperativan nego sebičan.

Postavite pitanje

Poštovani čitaoci, vaša pitanja za dr Nadu Starčević-Sabadini možete slati na mail [email protected]. Dr Starčević-Sabadini je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Milanu, smjer za psihologiju, i autor je metoda rada Makos21, efikasnog instrumenta u pronalaženju i ponovnom uspostavljanju ravnoteže zdravlja u sferi emocija. Autor je više knjiga.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije