Život

Kako se elita priprema za apokalipsu?

Kako se elita priprema za apokalipsu?
Kako se elita priprema za apokalipsu?

Kada vam neko spomene atomsko sklonište, vi zamišljate bunker od betona, sa rezervama vode i hrane.

I dok su globalne prijetnje, ne samo nuklearne, sve učestalije, mnogi se pripremaju da spremni dočekaju taj "sudnji dan".

Ipak, jedan dio populacije svakako neće bježati u betonske bunkere. Naime, agenti za nekretnine svjedoče o sve učestalijim zahtjevima elite za skloništima i bunkerima, ali luksuzno sređenim. Kao opravdanje za kupovinu ovakvog objekta uglavnom navode prijetnje od trećeg svjetskog rata ili globalne pandemije, koje se dosta spominju u posljednje vrijeme.

 "Primjera radi, skloništa koja su u potražnji posljednjih godina ne mogu se porediti sa skloništima gdje su se sklanjali vaši djedovi ili pradjedovi tokom Drugog svjetskog rata", kaže Robert Vicino, preduzetnik i direktor kompanije "Vivos", koja se bavi izgradnjom i prodajom luksuznih skloništa širom svijeta.

"Nekada su ta skloništa bila siva, jer su bila od betona i metala, podsjećala su na vojne objekte, što u suštini i jesu bila. Međutim, mi smo shvatili da čovječanstvo ne može preživjeti dugoročno u jednom tako sivom, spartanskom okruženju", kaže on.

Većina svjetske elite, uključujući poznate hedž fond menadžere, sportske zvijezde i IT magnate, ima svoja luksuzna skloništa. Navodno, Bil Gejts na svakom svom imanju ima najmanje jedan bunker.

Geri Linč, direktor "Rising S Company", takođe se bavi izradom skloništa po narudžbi. On kaže da su samo tokom prošle godine narudžbe i izgradnja ovih skloništa porasli za čak 700 odsto u odnosu na 2015. godinu. Ipak, ako je vjerovati Linču, najveći porast je zabilježen nakon što je Donald Tramp izabran za predsjednika SAD.

Ova kompanija iz Teksasa proizvodi čelična skloništa koja su dizajnirana da traju generacijama. U njih može da stane zaliha hrane za bar godinu dana, a bez ikakvih problema mogu da izdrže i najjači zemljotres.

Ipak, ona luksuzna skloništa su nešto sasvim posebno. Naime, u ova skloništa je ugrađeno sve što je potrebno jednom manjem gradu; pozorište, školske učionice, hidroponske bašte, klinika, spa i teretana.

Za one koji žele krajnji luksuz, onda kompanija "Vivos" nudi posljednju riječ tehnike. Naime, oni su u Evropi izgradili tzv. savremenu Nojevu barku, koja se nalazi u skladištima u Njemačkoj. Zapravo, riječ je o preuređenim skloništima koja potiču još iz vremena hladnog rata.

"Vivos" ovdje nudi 34 odvojene stambene jedinice od kojih nijedna nije manja od 250 kvadratnih metara. Ove stambene jedinice se nalaze u jednoj ogromnoj stijeni i predstavljaju krajnju zaštitu od apokalipse.

Sve ove jedinice se prodaju prazne, a svaki vlasnik sam renovira prostor po svojim željama. Takođe, veoma popularno sklonište za milijardere predstavlja bunker Opidium, koji se nalazi na granici Češke i Slovačke, koji nudi luksuz, istina za manji broj ljudi.

(NN, CNN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije