Život

Kažnjen jer je slavio rođendan

Kažnjen jer je slavio rođendan
Kažnjen jer je slavio rođendan

Mladi Tadžikistanac kažnjen je od strane tamošnjih vlasti jer je "nezakonito" proslavio rođendan!

Naime, Isajev Amirbek nedavno je proslavio 25. rođendan, a slike slavlja je postavio na svoj Facebook profil. Problem je nastao jer je rođendan proslavio u kafiću, tj. na javnom mjestu, što tadžikistanski zakon strogo zabranjuje.

Slike slavlja iz kafića lokalne vlasti su iskoristile kao krunski dokaz da je Amirbek prekršio član 8. Zakona o regulisanju tradicije i običaja Republike Tadžikistan, koji zabranjuje proslave rođendana na javnim mjestima. Prema ovom zakonu, rođendan se može proslaviti samo u privatnosti porodičnog doma, piše Independent.

Inače, ovaj zakon je usvojen kako bi sačuvao tradiciju tadžikistanskog naroda, ali istovremeno spriječio prekomjereno trošenje i razbacivanje novca. Ovaj zakon ograničava i broj gostiju kao i količinu novca koja se može potrošiti za proslavu rođendana kod kuće.

Upravo slike na Facebooku su Amirbeka koštale kazne u iznosu od 4.000 somonija, tj. 400 funti, zbog čega se morao pojaviti i na sudu.

Sudski zvaničnici kažu da je tadžikistansko tužilaštvo prvi put iskoristilo slike sa društvenih mreža kao dokaz u jednom ovakvom slučaju. I sve bi možda prošlo bez problema da Amirbek u kafić nije donio tortu, što je zapravo glavni dokaz tužilaštva.

I dok je Amirbek priznao da je bio u kafiću sa prijateljima tog spornog datuma, niko ne zna kako se pojavila i torta u kafiću. Navodno se spontano našla tu, a sama proslava nije planirana. Sudija nije prihvatio ovakvo objašnjenje.

"Naravno, bio sam svjestan da ovaj zakon postoji", rekao je Amirbek za zapadne medije i dodao: "Ali, uvijek sam mislio da je zakon uglavnom za one koji su ranije trošili nevjerovatne svote novca na proslave. Nisam mislio da se spontane proslave isto kažnjavaju", rekao je on.

Inače, Amirbek je izjavio da nema novac da plati kaznu te da planira da se žali višoj sudskoj instanci.

Samo tokom prošle godine ovaj zakon o zabrani proslave rođendana u javnosti prekršen je 394 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije