Život

Kriminalac koji liječi šakama

Kriminalac koji liječi šakama
Kriminalac koji liječi šakama

Kontroverzni evangelistički pastor Tod Bentli (36), koji je u svojoj prošlosti osuđen za seksualno zlostavljanje, danas je zvijezda među iscjeliteljima, jer svojim neobičnim metodama liječi čak i karcinom.

On je ovih dana, kako piše "Daily Mail", došao na turneju po Velikoj Britaniji, što je izazvalo osudu britanske javnosti, ali i najviših zvaničnika. Tvrdi da je u stanju da izliječi ljude stavljajući ruke na njih, ali je poznat po tome da neke pacijente zna da udari i šakom i obori ih, ali to je sve dio njegove specifične tehnike.

Štaviše, u jednom od incidenata pastor je u zanosu oborio jednu stariju gospođu, udarivši je šakom u glavu, dok je drugom pacijentu izbio zub. On objašnjava da mu zapravo sveti duh govori šta treba da radi, te da su te specifične tehnike sastavni dio njegovih "čuda".

Iako je svjestan da u ostatku svijeta, baš kao i u Velikoj Britaniji, izaziva brojne kontroverze, prevashodno zbog svoje kriminalne prošlosti, on se mnogo ne obazire na te priče. Smatra da sve to spada u normalne propratne pojave onoga čime se bavi.

O njegovoj popularnosti svjedoči i to da je prije nekoliko godina uspio da privuče čak 400.000 vjernika u Lejklend, u Floridi.

Njegov obred direktno je prenosila Božja TV, vjerski kanal. Benli tvrdi da su izliječeni čak i ljudi koji su tada gledali direktan prenos njegovog obreda.

U nekim od video-klipova koji su postavljeni na YouTubeu mogu se vidjeti obogaljeni vjernici kako se penju kod njega na pozornicu u svetom zanosu dok on polaže svoje ruke na njih.

Neki od njih kao u transu padaju na zemlju nakon samo jednog njegovog dodira. Nakon okončanja njegovog kontroverznog obreda, na desetine vjernika je stajalo oko pozorinice, uz nekontrolisano drhtanje.

"Kada sam se zapitao zašto božja snaga ne djeluje, onda sam shvatio da je zapravo tu ženu trebalo udariti u lice, što sam i učinio", kaže Bentli.

"Sveti duh, koji mi je podario ovaj iscjeliteljski dar, obratio mi se i rekao da ju je trebalo udariti u lice. Onda sam to i učinio; prišao sam bliže i udario je u lice", kaže on dodajući da ju je samo dotakao, a ona je pala na pod zbog božje snage.

U drugom, zasebnom slučaju, Bentli kaže da je čovjeka, koji pati od karcinoma debelog crijeva, udario koljenom u stomak. Čovjek je u agoniji pao na zemlju, ali se nije požalio na njegove tehnike liječenja.

Međutim, Bentli nije oduvijek bio iscjelitelj, Ono po čemu se on razlikuje od ostalih pastora jeste da je sa svojih 14 godina bio optužen za seksualni napad. Naime, seksualno je zlostavljao sedmogodišnjeg dječaka. Ipak, on kaže da sve to pripada prošlosti.

"Ništa ne želim da krijem, otvoreno pričam o svojoj prošlosti. Istina je da sam bio optužen za seksualno zlostavljanje", kaže on. "Kada sam osuđen, imao sam 15 godina i odležao sam svoje. Promijenio sam čak pet kaznenih ustanova."

O prirodi svog zločina, kaže: "Bio sam i sam dijete koje je zlostavljalo drugo dijete. Odslužio sam svoju kaznu zbog toga."

Dodaje da ga je na zemlju poslao sam Bog, kao instrument izlječenja bolesnih. Kaže da čak može da izliječi i karcinom. Ovaj bivši narkoman porijeklom je iz Kanade, ali trenutno živi u SAD.

Njegov dolazak u Veliku Britaniju izazvao je negodovanje javnosti, a reagovali su britanski poslanici iz Krojdona, gdje će Bentli gostovati tri dana.

Nort Malkolm Viks, poslanik iz Krojdona, čak je pozvao i Terezu Mej, ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije, da Bentliju zabrani ulazak u zemlju.

"Njegova posjeta Velikoj Britaniji, prvenstveno Krojdonu, može nam samo naštetiti, i bio bih zaista zahvalan da se preduzmu mjere zabrane njegovog ulaska u zmlju", rekao je Viks.

I doktor Majkl Nazir Ali, bivši biskup Ročestera, kaže da nije pametno da taj čovjek dolazi u Veliku Britaniju.

"Mislim da bi gospođa Mej trebalo detaljno da istraži ono čime se on bavi, jer predstavlja realnu prijetnju za javni red i mir", kaže on.

I Piter Mej, koji je više od 25 godina služio u Crkvi Engleske i bio čak i u Svetom sinodu crkve, o svemu ovome kaže: "Zaista sam zabrinut zbog metoda koje primjenjuje ovaj čovjek. On vjernicima nanosi fizičke povrede, koje za bolesnu osobu mogu biti opasne po život."

Šenej Lemos, koji organizuje Bentlijevu britansku turneju, odbija navode da je Bentli nasilan.

"Imao sam priliku da radim sa Todom i nikada nisam vidio da nekog udara", kaže Lemos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije