Život

Los Anđeles, grad palih anđela

Los Anđeles, grad palih anđela
Los Anđeles, grad palih anđela

Los Anđeles je nedavno objavio da je suočen s alarmantnim porastom broja beskućnika u gradu - za samo dvije godine broj beskućnika je porastao za čak 12 odsto.

Mnogi su uvjereni da je kombinacija sve većeg broja narkomana te neizdrživo visokih renti dovela do ove nezavidne situacije.

Upravo zbog ovoga Los Anđeles je dobio nadimak "američka prestonica beskućnika". Iako ovaj broj beskućnika nije definitivan, svi se pribojavaju da će se on svakako povećavati, piše BBC.

Inače, srce prijestonice beskućnika je Skid Rou, u samom centru Los Anđelesa. U gradu sjaja i glamura, ovi zaboravljeni ljudi su napravili svoj kamp.

Snalazili su se kako je ko znao, neko je postavio ceradu, a neki imaju čak i šatore i turističke prikolice. Uglavnom, to je sve što im je ostalo od "prethodnog" života.

Jedan od stanovnika ovog naselja je i Stiven Kuklinski, koji ovdje živi oko 15 godina, mada, priznaje, godine odavno ne broji. Razlozi koji su ga doveli u Skid Rou su oni s kojima se suočavaju i ostali stanovnici ovog naselja.

"Emotivni i psihološki problemi su me odveli u svijet droge", iskreno govori Stiven, a zatim dodaje: "A, kada imate problema s drogom, onda vam ni zatvor nije daleko".

Prema posljednjim statističkim podacima, u okrugu Los Anđelesa ima 44.359 beskućnika, plus još 26.000 na području cijelog grada. Zbog sve prisutnijeg problema s beskućnicima, prije 20 godina je otvorena agencija LAHSA, čiji je cilj pronalaženje rješenja za probleme beskućnika. Međutim, problem je što je beskućnika iz dana u dan sve više.

LAHSA procjenjuje da dvije trećine beskućnika živi bukvalno na ulici, jer nemaju nikakav smještaj, čak ni u vidu šatora. Najveći problemi nastaju kada se pogoršaju vremenske prilike, jer onda sve te ljude treba smjestiti negdje.

Deniz Skot je jedna od onih koji nemaju nikakvo sklonište, već živi pod otvorenim nebom u Skid Rouu. Ona ovo naselje upoređuje sa zemljama trećeg svijeta.

"Naravno, ovo ne liči na Ameriku. Eto, to je apsurd našeg društva; možemo bombardovati druge zemlje i ponovo ih graditi, ali se ne možemo pobrinuti za sopstvene beskućnike", kaže Skotova.

Ipak, ona insistira da u Skid Rouu nisu samo narkomani. Ovdje je veliki broj onih koji nemaju čime da plate iznajmljivanje stana.

"Veliki broj nas ne može priuštiti sebi iznajmljivanje stana. Da neko to može, sigurno ne bi bio ovdje", kaže Skotova, koja za ove probleme djelomično krivi i nekontrolisani priliv ilegalnih imigranata.

"U ovoj zemlji imamo 20 miliona ilegalnih imigranata, koji su došli bez dokumenata, bez ičega. Ali, za njih se uvijek može naći smještaj", kaže ona, dodajući da će na narednim izborima sigurno glasati za Trampa, jer on očigledno zna više o imigrnatima nego Obama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije