Život

Meksikanka nastarija osoba na svijetu

Meksikanka nastarija osoba na svijetu
Meksikanka nastarija osoba na svijetu

MEKSIKO SITI - Leandra Besera Lumbreras je u 127. godini postala ne samo "nasjtarija osoba na svijetu", već i najstarija osoba koja je ikada živjela.

Ova vremešna dama rođena je u godini kada je kraljica Viktorija proslavila svoj zlatni jubilej. Imala je 27 godina kada je izbio Prvi svjetski rat, 75 kada je Džon Kenedi ubijen, a "stotku" je dostigla kada je pao Berlinski zid. 

Prema pisanju londonskog Telegrafa,koji se poziva na izjave rodbine i prijatelja, ova starica je danas napunila 127 godina. 

Na njenoj rođendanskoj proslavi, međutim, neće prisustvovati predstavnici Ginisove knjige rekorda jer je Leandra izgubila svoju krštenicu prilikom selidbe, prije 40 godina. 

Starica, koja tvrdi da je rođena 31. avgusta 1887, kaže da svoju dugoviječnost duguje prije svega zdravoj ishrani u koju ubraja i čokoladu, svoju omiljenu poslasticu, ali i dugim satima spavanja i činjenici da se nikada nije udala. 

Meksički list "Orizonte" piše da je ova bivša krojačica, porijeklom iz Sapopana, na zapadu zemlje, sahranila svoje petoro djece i nekoliko uničadi. 

"Ona je savršeno lucidna. Prosto vas zapanji pričama o revoluciji", rekla je 43-godišnja Mirijam Alvear, jedna od Leandrinih 55 čukununuka. 

"To je žena koja se uviijek borila. Još je šila i vezla prije dvije godine. Nikada nije prestala da bude aktivna, to ju je održalo svih ovih godina", navela je Alvear.

"Njeni roditelji su bili pjevači. Od njih je naučila stare pjesme koje pjeva svojim unucima", dodala je ona. 

"Oduvijek je imala dobar apetit, čak i u poodmaklim godinama. Nema dijabetes ni povišeni pritisak tako da može da jede čokoladu i slatkiše koliko joj drago", objasnila je ona.

Uprkos impresivnom godištu, Leandra nije zvanično priznata kao najstarija osoba na svijetu. 

Ta titula pripada Japanki Misao Okava, koja je od nje mlađa 12 godina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije