Život

Nesuđeni ljekar postao povrtar

Nesuđeni ljekar postao povrtar
Nesuđeni ljekar postao povrtar

SANSKI MOST - Palestinac Nail el Harbavi već punih 18 godina živi u Sanskom Mostu baveći se uzgojem povrtarskih kultura u plastenicima.

Sanjani ga znaju kao uzornog poljoprivrednika koji svako jutro svojim malim motokultivatorom odlazi u Alagića polje, gdje se nalaze njegovi plastenici.

Zahvaljujući trudu i predanosti ovom poslu, El Harbavi je vremenom postao jedan od većih proizvođača kada se radi o plasteničkoj proizvodnji. Kaže kako je u grad na Sani stigao poslije završetka rata, nakon što je u Zagrebu, gdje je studirao medicinu, upoznao sadašnju suprugu, inače rođenu Sanjanku.

"Zbog ljubavi sam napustio fakultet i za mjesto budućeg življenja odabrao Sanski Most. Nisam pogriješio, ali mi je žao što nisam završio studije", ističe El Harbavi.

Kaže kako su se poljoprivredom počeli baviti nakon što im je propao porodični biznis započet prije više godina.

"Roditelji moje supruge su nam ustupili poljoprivredno zemljište i počeli smo se baviti poljoprivredom. Trenutno imamo šest plastenika i na nekoliko dunuma proizvodimo razne vrste povrtarskih kultura", kaže on.

Dodaje kako je u njegovoj rodnoj zemlji poljoprivreda nerazvijena zbog pjeskovitog i neplodnog zemljišta.

"Nije mi jasno zbog čega BiH uvozi poljoprivredne proizvode. Vi imate plodno zemljište koje može prehraniti čitavu zemlju. U Palestini se čovjek bori za komadić zemlje na kojoj može nešto zasijati", čudi se El Harbavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije