Život

Nijemci traže da UNESCO zaštiti domaćeg Djeda Mraza

Nijemci traže da UNESCO zaštiti domaćeg Djeda Mraza
Nijemci traže da UNESCO zaštiti domaćeg Djeda Mraza

BERLIN - Jedan muzej u Njemačkoj zatražio je da se na UNESCO-vu listu svjetske baštine uvrsti Otac Božić (Vajnahtman), ističući da tradicionalnog njemačkog Djeda Mraza ugrožava verzija veselog djedice u crvenom odijelu koji je u svijetu popularizovala "Koka Kola".

Njemački Božićni muzej u Rotenburgu, u Bavarskoj, navodi da je američki Santa Klaus nastao po uzoru na njemačkog darodavca koji je djeci za Božić udjeljivao ne samo poklone, već i kazne, ali da znanje o njegovom porijeklu polako blijedi.

"Djeca znaju samo za Santa Klausa, jer se smije, dobroćudan je i donosi poklone, a raznim marketinškim kampanjama postao je popularan širom svijeta", kazala je za AFP predstavnica muzeja Felisitas Heptner.

Ona je zatražila da Otac Božić, kao i njegov preteča - sveti Nikola, dobiju status "nematerijalnog kulturnog blaga" .

Otac Božić je nastao nakon protestantske reformacije. Budući da protestanti ne slave svece, bila im je potrebna nova božićna tradicija pa je Vajnahtman postao taj koji donosi poklone.

Njemački Djed Mraz je bio predstavljen kao starac duge brade, u dugom kaputu s kapuljačom. Hodao je ulicama noseći jelku i štap kojim je kažnjavao bezobraznu djecu.

"Santa Klaus nikada nije ozbiljan ili namrgođen. Nikad ne pita djecu da li su zaista bila dobra tokom protekle godine i nikad od njih ne traži da recituju neku pjesmu prije nego što dobiju poklon, kao što je to u njemačkoj tradiciji", objasnila je Heptner, koja smatra da je obrazovna komponenta božićnih praznika izgubljena u korist komercijalnog Santa Klausa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije