Život

Objavljene fotografije brodolomca koji je Pacifikom lutao 16 mjeseci

Objavljene fotografije brodolomca koji je Pacifikom lutao 16 mjeseci
Objavljene fotografije brodolomca koji je Pacifikom lutao 16 mjeseci

Brodolomac, koji tvrdi da je proveo više od godinu dana plutajući po Pacifiku, zatražio je da ga odvedu kući u Meksiko, nakon što su ga ljekari pregledali na Maršalovim Ostrvima.

"Želim se vratiti u Meksiko", kazao je Jose Salvador Alvarenga, čovjek koji je na Pacifiku bio 16 mjeseci, nakon što je iz Meksika isplovio u decembru 2012. godine s prijateljem koji nije preživio nakon brodoloma.

Albarengo se pojavio na grebenu Ebon u četvrtak. Kada su stupili u kontakt s njim, on se prvo predstavio vlastima kao Jose Ivan. BBC prenosi kako je brodolomac kazao zamjeniku američkog ambasadora, koji je poslužio kao prevodilac na Maršalovim Ostrvima između Albarenga i vlasti, da je rodom iz El Salvadora, ali da je živio u Meksiku 15 godina prije svog epskog putovanja.

Kada je primijećen na grebenu malog izolovanog ostrva, Albarengo je bio veoma mršav i na sebi je imao samo pocijepani donji veš. Preživio je plutajući 8.000 kilometara navodno loveći ribe, ptice i kornjače golim rukama, dok je njegov saputnik umro na moru prije nekoliko mjeseci.

Međutim, još uvijek nema detalja o tome šta se zapravo dogodilo brodu i kako je njegov saputnik poginuo, odnosno umro.

Ola Fjeldstad, norveški student antropologije koji se zatekao na Ebonu, je kazao za BBC da je Albarengo bio u veoma lošem mentalnom i fizičkom zdravstvenom stanju kada su ga pronašli te da je na brodu imao ostatke životinja, poput kornjača i ptica kojima se hranio kako bi preživio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije