Život

Otkrivene tajne novozelandskog kulta

Otkrivene tajne novozelandskog kulta
Otkrivene tajne novozelandskog kulta

Bio je to životni stil koji je obećavao mir, ljubav i izolovanost od poročnosti vanjskog svijeta. Međutim, nakon što je 14-člana porodica napustila ovaj kult, otkrivena je prava istina o njemu, a oni su priznali da su živjeli u "promašenom sistemu".

Porodica, čija su djeca rođena u Gloriavejl hrišćanskoj zajednici u Haupiriju, na zapadnoj obali Novog Zelanda, prvi put je otkrila kakav je život u ovoj zatvorenoj zajednici. Uspostavljena je prije 45 godina i ono što je specifično za nju jeste da nema kontrole rađanja. Sasvim je uobičajeno da porodice imaju 12 ili 14 djece. Svi obavezno nose uniforme specifične za ovu zajednicu. Porodica koja je odlučila da se vrati u "vanjski svijet" u prvi mah se smjestila kod Liz Gregori, koja im je ponudila utočište kako bi se što lakše integrisali u društvo, piše New Zealand Herald.

"Za njih je veliki korak i to što su prestali da nose uniforme, koje su stalno nosili u ovoj sekti", kaže Gregorijeva. Inače, uniforma za žene se sastoji od dugih haljina i kapa, koje podsjećaju na odjeću časnih sestara. Djeca nose šešire i plave uniforme. Otac porodice koja je pobjegla, a koji se predstavio samo kao Džejms, kaže da je u zabačenoj zajednici porodicu izdržavao tako što je uzgajao krave. Danas pokušava da nađe posao kojim bi prehranio svoju mnogobrojnu porodicu.

Inače, ova misteriozna zajednica osnovana je 1969. godine. Prema Džejmsovim riječima, danas imaju oko 500 članova, a na čelu zajednice se nalazi Nevil Kuper. Inače, riječ je o čovjeku koji predstavlja sve samo ne neporočnost, s obzirom na to da je 1994. godine osuđen za seksualno zlostavljanje i tada je proveo 11 mjeseci u zatvoru.

Iako je već nekoliko razočaranih porodica napustilo ovaj kult, broj članova se ne smanjuje, jer stalno dolaze novi, a i nova djeca se rađaju. Ono što je neizdrživo za ove porodice bilo je što je zabranjena bilo kakva vrsta kontrole rađanja, a mladi se vjenčavaju nakon svega nekoliko sedmica poznanstva. Inače, zanimljiv je sam čin vjenčanja; naime, mladi se vjenčavaju tako što brak konzumiraju pred Bogom, nakon čega im se i on pridružuje u zajednici koju samo smrt može rastaviti. Kult ima nekoliko izvora finansiranja, a najviše novca dobijaju od mlijeka i uzgoja jelena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije