Život

Penzionerski dani pape Benedikta

Penzionerski dani pape Benedikta
Penzionerski dani pape Benedikta

Bivši papa Benedikt XVI provodi dane u sviranju Mocarta i čitanju knjiga, izjavio je njegov prvi pomoćnik, govoreći o penzionerskim danima bivšeg pape.

Dvije godine nakon što je Benedikt XVI šokirao svijet objavljujući da se povlači, jer nema više snage da izvršava svoju dužnost na najbolji mogući način, on dane provodi u jednom vatikanskom manastiru, te redovno posjećuje mise.

Nadbiskup Georg Gensvin odbacio je sve sugestije da je zdravstveno stanje Jozefa Racingera, danas pape Emericijusa, ugroženo:

"Benedikt ima skoro 88 godina i kako je i normalno u tim godinama, nekada ima problema sa nogama, ali to je sve", kaže on i dodaje:

"Međutim, njegov um i dalje funkcioniše sasvim dobro, tako da nema mjesta za bilo kakvu brigu", rekao je nadbiskup. Kao potvrdu bistrine njegovog uma Gensvin je naveo da je Racinger nedavno napisao 'jedan divan tekst o pitanjima istine", koji su imali priliku da pročitaju mnogi na početku akademske godine u Vatikanu. 

Nadbiskup je naveo da Racinger ima svoju dnevnu rutinu, koja je veoma metodična. Naime, on ustaje u 7.45 nakon čega odlazi na misu, a zatim na doručak. Jutro mu je uglavnom ispunjeno čitanjem, molitvom, te odgovaranjem na brojna pisma koja dobija.

Nakon ručka, Racinger prošeta svojom terasom ili vatikanskim vrtovima, a nekada se i odmara. Nakon večere, obavezno gleda italijanske vijesti na TV-u, a zatim odlazi na molitvu u sopstvenu kapelu.

"Posljednjih nekoliko nedjelja uživa u sviranju klavira, uglavnom Mocarta, ali i komada drugih kompozitora. Sve svira po sjećanju, što je zaista zadivljujuće", rekao je Racingerov sekretar.

Nedavno su se navršile tačno dvije godine kako je Racinger objavio svoju istorijsku odluku da se povlači. On i danas smatra da je to bila pravilna odluka za Crkvu.

Iako je papa Franjo za kratko vrijeme vrlo uspješno preuzeo vođenje Katoličke crkve, Racingerov sekretar kaže da dvojica papa imaju različite načine izražavanja svojih stavova, ali da imaju dosta toga zajedničkog:

"Naravno, imaju dosta toga zajedničkog u smislu suštine i sadržine njihove vjere", rekao je Gensvin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije