Život

Povlačenje Vistule otkrilo mnoge tajne

Povlačenje Vistule otkrilo mnoge tajne
Povlačenje Vistule otkrilo mnoge tajne

VARŠAVA - Dijelovi aviona iz Drugog svjetskog rata, jevrejski nadgrobni spomenici te ostaci tijela ruskog pilota "isplivali" su nakon rekordnog pada vodostaja jedne rijeke u Poljskoj.

Pronađeni su kameni ostaci mosta Ponjatovski sa početka 20. vijeka na rijeci Vistuli, u Varšavi, koji su Nijemci digli u vazduh 1944. godine.

"Rijeka Vistula krije nevjerovatne tajne", rekao je Džoni Danijels, šef Jevrejske fondacije, dodajući da su pronađeni fragmenti kamena sa natpisom na hebrejskom jeziku.

Zvaničnici su znali da postoje arheološki ostaci ispod mutne vode rijeke Vistule i njenih pritoka, ali je bilo nemoguće provesti istraživanja. Zbog dugotrajne suše Vistula, sa tokom dužine 1.047 kilometara, od planine Beskidi ka Baltičkom moru, je na najnižem nivou od kada su počela mjerenja vodostaja krajem 18. vijeka.

Istraživači su ovog vikenda pronašli ostatke sovjetskog ratnog aviona u rijeci Bzura, koja je pritoka Vistule, u blizni sela Kamion, u centralnoj Poljskoj. Dijelovi su prebačeni u muzej u obližnji grad Višogrod na dalje testiranje.

Šef muzeja Zdislav Leščinski rekao je agenciji AP da su pronađeni dijelovi sovjetskih uniformi, padobran, krzneni okovratnik, dijelovi čizama, pištolj pilota i radio-oprema, kao i municija. Natpis na kontrolnom panelu i radio opremi ispisan je ćirilicom.

Prema raspoloživim informacijama, radi se o sovjetskom avionu koji je u niskom letu oboren u januaru 1945. godine, u vrijeme povlačenja njemačke armije ka Berlinu, navodi AP.

Oko 600.000 sovjetskih vojnika ubijeno je u sukobima sa njemačkom vojskom u Poljskoj.

Vjeruje se da su pronađeni jevrejski nadgrobni spomenici sa groblja Brodno, u varšavskom kvartu Praga. Veći dio groblja uništen je tokom i nakon Drugog svjetskog rata, kada su nadgrobni spomenici korišteni za jačanje brana na rijekama i kao građevinski materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije