Život

Princeza Dajana prije 20 godina posjetila BiH

Princeza Dajana prije 20 godina posjetila BiH
Foto: Tanjug/AP Arhiva | 20 godina od posjete princeze Dajane BiH

Prije tačno 20 godina princeza Dajana posetila je Bosnu i Hercegovinu kako bi skrenula pažnju na problem neeksplodiranih mina, a to je bila ujedno i njena posljednja humanitarna posjeta jer je tri nedjelje kasnije tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Ona se tokom trodnevne posjete BiH 1997. godine okviru kampanje kako bi skrenula pažnju javnosti na problem neeksplodiranih mina sastala sa ljudima koji su nastradali od tih eksplozivnih naprava.

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson rekao je danas tim povodom u Sarajevu da bi Dajana bila tužna zbog činejnice da mine još uvijek ubijaju ljude u Bosni, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP arhiva
Foto: Tanjug/AP arhiva

"Mislim da je prije 20 godina princeza Dajana usmjerila svjetlo na ovaj problem sa minama i ona je zaista skrenula pažnju javnosti onako kako je samo ona umjela da uradi - šetnjom kroz minsko polje u Angoli, posjetom Bosni i Hercegovini samo nekoliko dana prije tragične smrti ", rekao je Ferguson.

Ona je, kako je dodao, zaista skrenula kako pažnju javnosti, tako i političara.

Oko pola miliona ljudi u BiH odnosno 15 odsto populaciji živi u strahu od mina, dodao je britanski ambasador.

Foto: Tanjug/AP arhiva
Foto: Tanjug/AP arhiva

Tri nedjelje posle posjete BiH princeza Dajana tragično je sa milionerom Dodijem Al Fajedom nastradala u saobraćajnoj nesreći u Parizu kada je vozač izgubio kontrolu nad vozilom u nastojanju umakne fotoreporterima.

Foto: Tanjug/AP arhiva
Foto: Tanjug/AP arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije