Život

Rituali za srećan život

Rituali za srećan život
Foto: Pixabay | Rituali za srećan život

Skuvaj kafu. Istuširaj se. Operi suđe. U doba beskrajnih izbora, rituali su ključ sreće. Male svakodnevne navike pružaju nam strukturu, smisao i osjećaj povezanosti sa životom i samim sobom.

Rituali su lična stvar i treba da odražavaju vaše vlastite potrebe i vrijednosti. Pronađite one koji vas ispunjavaju i praktikujte ih redovno. Pronađite hobi koji vas zabavlja i opušta. Uživajte u hrani, jedite svjesno i uživajte u svakom zalogaju. Povežite se s prirodom i osvježite um.

Briga o sebi je, takođe, veoma važna za sreću. Fizička aktivnost poboljšava raspoloženje i smanjuje stres. Redovna meditacija nam pomaže da uspostavimo sopstveni unutrašnji mir.

Sreća dolazi iz malih stvari. Rituali zadovoljstva nas podsjećaju na to. Kupite sebi čokoladicu na putu sa posla.

Rituali povezanosti su ključni za našu sreću - investiranje vremena u odnose sa porodicom, prijateljima i partnerom, svakodnevno zapisivanje stvari na kojima ste zahvalni, podstiču pozitivno razmišljanje. Harvardska studija objavljena 2017. godine otkrila je da je ključ sreće u bliskim odnosima. Svi imamo članove porodice, ali nemamo svi bliske odnose sa njima.

Iako se razlikuju od osobe do osobe, postoje neki univerzalni principi koji doprinose našem blagostanju.

Jutarnji rituali

Jutro je vrijeme kada postavljamo ton za dan. Jutarnji rituali nam pomažu da se osjećamo fokusirano i spremno za izazove.

Buđenje uvijek u isto vrijeme je veoma važno za održavanje konzistentnog rasporeda i sinhronizaciju tijela s prirodnim ritmovima.

Umijte lice, popijte čašu vode, vježbajte disanje. Dajte sebi nekoliko minuta tišine svakog jutra kako biste se povezali sa sobom. Skuvajte sebi kafu ili šolju čaja i popijte je u miru i tišini. Ili slušajte omiljenu muziku.

Fizičke aktivnost ujutro podstiču proizvodnju endorfina i poboljšavaju raspoloženje.

Večernji rituali

Veče je vrijeme kada se opuštamo i pripremamo za odmor. Večernji rituali nam pomažu da se oslobodimo stresa i napetosti.

Prošetajte se predveče, zalijte cvijeće. Zagrlite svog partnera ili neku drugu dragu osobu, jer fizički kontakt oslobađa oksitocin i jača povjerenje.

Isključite ekrane prije spavanja, izbjegavajte gledanje televizije ili skrolovanje po telefonu. Čitanje knjige je umirujuće, baš kao i topla kupka.

Usvojite nove navike postepeno i učinite ih dijelom svog okruženja. Trudite se da neprestano učite, prenosi "Politikin magazin".

Svaki dan zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni. To će vam pomoći da se fokusirate na pozitivne aspekte života i osjetite dublju sreću.

Previše izbora nije dobra stvar. Anksiozna osoba je ona koja ne zna šta da radi, jer može da uradi toliko stvari.

Neurotična individua je paralizovana osjećajem da ne može da donese pravu odluku, jer joj je još jedna uvijek dostupna. Očigledno neograničene opcije koje su nam priuštile aplikacije i društvene mreže, nisu nas učinile sadržajnijim - to je samo intenziviralo našu čeznju, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije