Život

Šaptač patkama sa Trebišnjice

Šaptač patkama sa Trebišnjice
Šaptač patkama sa Trebišnjice

TREBINJE - Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, osim preduzeća "Hidro-elektrana na Trebišnjici" koje ulaže u poribljavanje i čišćenje rijeke, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.

Jedan od njih je Trebinjac Džemal Galijatović, koji svakodnevno, oko podne, dolazi na obalu rijeke da  nahrani svoje riječne ljubimce, što je, kako kaže, shvatio kao svoju svakodnevnu obavezu.

"Vratio sam se u Trebinje, evo, šesta godina i svakodnevno kupim po jedan hljeb, obilazim riječne obale u gradu i hranim patke, što sam shvatio kao neku svoju obavezu, naročito kada su u pitanju pačići kojih je bilo nekoliko, a sada su već poodrasli", kaže Džemal.

Patke sa Trebišnjice su, kaže, navikle na njega pa je dovoljan jedan njegov poziv i sve one koje su u okolini okupe se oko njega jer znaju da će ih nahraniti. Nakon toga one idu svojim putem, a Džemal svojim.

Patke na Trebišnjici hrane i drugi Trebinjci, ali se svi slažu u jednom - da samo Džemala prepo-znaju.

Odnedavno je na rijeci Trebišnjici napravljen i azil za pačiće, koji je vlasnik splava Petar Panto-vić napravio u blizini ovog splava sakupljajući ka-jakom male, tek izlegle pačiće i hrani ih u azilu dok ne ojačaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije