Život

Sara Stajčić živi svoj američki san

Sara Stajčić živi svoj američki san
Sara Stajčić živi svoj američki san

Banjalučanka Sara Stajčić već godinu dana živi svoj američki san, nakon što je u avgustu prošle godine napustila grad na Vrbasu i uputila se na jedan od najprestižnijih američkih univerziteta, Harvard.

Sara je gostujući na Nes radiju, u emisiji "Pomalo lično", koju uređuje Nataša Margetić, sa našim slušaocima podijelila svoja iskustva o načinu apliciranja na Harvard, trudu i znanju koje je morala da uloži kako bi stigla do pozitivnog odgovora i otputovala u Ameriku, ali nam je i približila američki sistem školovanja, kao i njihovo viđenje ovih naših prostora.

Sara je u osnovnoj školi bila učenik generacije, a nakon toga je sa velikim uspjehom završila IB program u Banjalučkoj gimnaziji, za  koji smatra da je adekvatna priprema za svakog ko želi studirati u Americi ili Velikoj Britaniji.

"Ideja o studiranju u Americi rodila se nakon takmičenja 'Spelling Bee' u Sarajevu, gdje su nam organizatori, zaposlenici američke ambasade, pričali o stipendijama koje su na raspolaganju našim učenicima, a koje su, nažalost, jako slabo iskorištene", objasnila je Sara.

"Sve što vam je potrebno za upis na neki od koledža u Americi, odnosno sve što je vezano za proces apliciranja, možete pronaći na internetu, ali tu se posao ne završava", napomenula je Sara i dodala da nakon toga slijede testiranja, prikupljanje i slanje potebne dokumentacije (prevedena svjedočanstva, preporuke...), pisanje eseja, popunjavanje aplikacije za finansijsku pomoć i intervju sa predstavnikom koledža.

"Iskreno, proces je prilično naporan, ali mislim da vrijedi toga", naglasila je Sara i dodala da je ona jedna od onih sretnika koji su dobili punu stipendiju na Hrvardu, odnosno ima plaćene sve troškove studiranja i života u Americi.

"Što se tiče izbora fakulteta, Hravard nije bio moj jedini izbor, ali eto na kraju bih se pokajala da nisam aplicirala", navela je Sara i objasnila da je trenutno jednostavno upisana na Harvard College of Arts and Sciences.

Ona je s uspjehom završila prvu godinu studija u Americi, uživa na raspustu, a već od sljedećeg semestra je čekaju nove obaveze, izbor oblasti koje želi da izučava, a kako je naglasila mikrobiologija je nešto što je njen prvi izbor, mada ima i drugih interesovanja.

Prije odlaska u Ameriku, Sara se sa uspjehom bavila i muzikom, svira klavir, bila je članica hora "Banjalučanke", sa kojima je osvojila i prestižne nagrade u svijetu, voli da slika, ali i da se druži sa prijateljima.

Kako je navela, u Americi tokom školske godine nema mnogo slobodnog vremena, ali i pored toga uživa u šansi koja joj je pružena i nada se da će joj nakon završetka studija biti otvorena mnoga vrata u poslovnom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije