Život

Sedmogodišnji kauboji u rodeo areni

Sedmogodišnji kauboji u rodeo areni
Sedmogodišnji kauboji u rodeo areni

Riječ je o jednom od najopasnijih sportova na svijetu, gdje su povrede izuzetno česte. Zapravo, prema nezvaničnoj statistici, u svakoj 15. borbi bude povrijeđen jedan takmičar.

Međutim, čak ni ovi podaci nisu dovoljni da spriječe teksaske dječake da se oprobaju u rodeu, a neki od njih imaju svega sedam godina.

Među njima je i Lens Lara, koji ima deset godina, a koji je tako uspješan u rodeu da je prošle godine proglašen svjetskim šampionom u svojoj dobi.

Međutim, svaki put kada sjedne u sedlo, on rizikuje povredu, a ne krije da je već nekoliko puta bio povrijeđen.

Njegov otac, takođe bivši takmičar rodea, kaže da je ovo idealna prilika za razvoj djeteta, zbog čega i njegovo drugo dvoje djece, sin Džo (15) i kćerka Džejdan (7), učestvuju u takmičenjima širom SAD.

"Naravno, neću reći da nije opasno, ali ova djeca dobro znaju šta rade", kaže otac TJ, pravdajući svoju odluku da djecu pusti u borbu s razjarenim bikovima.

"Zapravo, svi mi pomalo rizikujemo, i roditelji i djeca. Ali, kako smo svjesni da je ovo opasan sport, upravo zato savjetujemo našoj djeci da ne budu nezrela i djetinjasta, jer ovo svakako nije igra", kaže on.

Rodeo je sastavni dio industrije koja u SAD godišnje donosi na milijarde dolara, a sva takmičenja organizuje PBR, profesionalno udruženje jahača. Inače, o popularnosti ovog sporta svjedoči i podatak da takmičenjima prisustvuje i do pola milijarde ljudi godišnje, što svakako donosi ogroman prihod.

Kako se ovaj sport razvija, tako su i ulozi veći. Posljednjih godina bikovi su daleko snažniji, veći i razjareniji, što donosi dodatnu popularnost ovog sporta. Ono što je zabrinjavajuće jeste da se ovi bikovi koriste i u mlađim kategorijama.

Kodi Kaster, bivši svjetski šampion, smatra da ovaj sport postaje opasniji iz godine u godinu.

"Dovedete tinejdžera i stavite ga na bika koji ima nezgodan karakter", kaže Kaster i dodaje:

"To vam je isto kao da 13-godišnjeg fudbalera suprotstavite profesionalnom igraču, jednostavno, nisu jednaki, nisu u istoj kategoriji", kaže on.

Trej ima 16 godina i jedan je od mladih takmičara koji je imao više povreda pri padu s bika. I on takođe smatra da su bikovi koji se danas koriste u juniorskim kategorijama jednostavno prejaki za njega i njegove mlade kolege.

"Danas uzgajaju tako snažne bikove, koji imaju lošu narav da to jednostavno postaje nestvarno", kaže Trej i dodaje:

"Što je više takvih bikova, takmičenje i treniranje postaju sve teže. Jednostavno, mislim da sve postaje suludo", kaže on.

Međutim, ovo svakako ne može obeshrabriti članove porodice Lara, koji svi zajedno učestvuju na takmičenjima. TJ-eva djeca su počela da se bave ovim sportom još kao mala. Prvo su vježbala da jašu na ovci, a tek kasnije su prelazila na bikove. Najozbiljniji u svojim namjerama da uspije je Lens, koji je već šampion i koji svaki dan provodi najmanje dva sata trenirajući.

Priznaje da je kao mlađi znao i da zaplače poslije pada u areni, ali sada je to već drugačije.

"Znam da mi otac uvijek govori: 'Ne plači u areni', tako da, ako i zaplačem, ne činim to više javno", kaže Lens.

Inače, Lens kaže da se ovaj sport i finansijski isplati, jer je samo prošle godine zaradio više od 5.000 dolara od takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije