Život

Šta je hikikomori?

Šta je hikikomori?
Šta je hikikomori?

TOKIO - Hikikomori je poremećaj ponašanja raširen u Japanu uglavnom kod mladića, a karakterišu ga povučen život kod kuće, nedostatak interesa i želje za školom i radom koji traju i duže od šest mjeseci.

Doktor Alan Teo, psihijatar Univerziteta Mičigen u An Arburu, objavio je u Međunarodnom časopisu za socijalnu psihijatriju članak o prvom slučaju hikikomorija u SAD, koji govori o čovjeku starom 30 godina koji je živio izolovano u svom stanu tri godine.

"Prvu godinu proveo je u prilično prostranom toaletu, hraneći se onim što bi mu donijeli". Nije se prao, nuždu je vršio u kante i boce, a vrijeme provodio na internetu igrajući video igre", opisao je Teo.

Profesor Takahiro Kato, Odsek za neuropsihijatriju Univerziteta Kjušu kaže da je tokom života hikikomorijem pogođeno 1,2 odsto Japanaca, prenosi portal Pliva.

"Osim toga, jedno istraživanje utvrdilo je 264.000 slučaja hikikomorija u Japanu, koji broji oko 127 miliona stanovnika kojima treba dodati 460.000 ljudi koji će tek oboleti.

Prema Katovim riječima, u bliskoj budućnosti u Japanu će biti oko milion slučajeva, što će imati socijalno-ekonomske posljedice, a neki stručnjaci ocjenjuju da je riječ o epidemiji.

Situacija je još ozbiljnija ako se uzme u obzir da u Japanu ima samo 169 psihijatara za mlade, a prvi znakovi izostajanja iz škole ili izolacija ponekad se mogu pojaviti u uzrastu od 12 godina.

Osim toga, neki roditelji se stide takvog djeteta i oklijevaju da zatraže stručnu pomoć ili je dijete odbija, a ponekad i tolerišu takvo ponašanje.

Fenomen takođe nije povezan s zavisnošću od interneta ili video igrica ali one, prema profesoru Katou, smanjuju potrebu za direktnom komunikacijom sa ljudima.

Prema njegovom mišljenju, tradicionalna japanska porodica, koja je imala mnogo djece i živjela je pod istim krovom sa djedama i bakama, ustupila je mjesto porodičnom jezgru u kome i otac i majka rade, koja ima manje djece i manje kontakata sa rodbinom i komšijama

"To čini hikikomori vidljivijim i problematičnijim", rekao je Kato i dodao da bi jedan od razloga mogao biti i veliki pritisak u školi i zlostavljanje kome su neki učenici su izloženi.

Poremećaj ponašanja nije povezan isključivo s japanskom kulturom, jer su slučajevi hikikomorija otkriveni u Omanu, Španiji, Italiji, Južnoj Koreji i Francuskoj, gđe je u posljednjih 15 mjeseci zabilježeno tridesetak slučajeva kod mladih starijih od 16 godina, ali i uzrasta od 25 do 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije