Život

Stigla je najambicioznija generacija žena

Stigla je najambicioznija generacija žena
Stigla je najambicioznija generacija žena

Uloga žena u društvu bitno se promijenila, kao i način na koji žene vide sebe i svoj potencijal za poslovni uspjeh.

Sudeći prema istraživanjima čini se da imamo najambiciozniju generaciju žena ikada, piše Zadovoljna.

U svrhu obilježavanja Međunarodnog dana žena u nedjelju 8. marta, konsultantska firma PwC, provela je istraživanje na uzorku od 8.756 pripadnica generacije Y (žene rođene između 1980.-1995. godine) iz 75 zemalja svijeta.

Sudeći prema rezultatima ovo je najambicioznija generacija žena s najviše samopouzdanja do sada.

Najvažniji rezultati istraživanja su sljedeći:

-Puno je veća vjerojatnoćs da pripadnica generacije Y smatra da može doći do najvišeg nivoa kod svog trenutnog poslodavca, posebno osobe koje počinju svoje karijere (49 odsto).

-Čak 53 odsto pripadnica generacije Y mogućnosti za napredovanje u karijeri stavljaju na vrh liste osobina najatraktivnijih poslodavaca, zbog čega imaju veće povjerenje u svoju karijeru i ambicioznije su u poređenju s prethodnim generacijama.

-Pripadnice generacije Y u Brazilu (76 odsto), Indiji (76 odsto) i Portugalu (68 odsto) imaju najviše samopouzdanja, dok njihove vršnjakinje u Japanu (11odsto), Kazahstanu (18odsto) i Njemačkoj (19 odsto) imaju najmanje samopouzdanja.

-Od pripadnica generacije Y koje su u vezi, 86 odsto je dio para u kojem su oboje zaposleni, od kojih 42 odsto zarađuje jednako kao njihovi partneri ili supružnici.

Gotovo jedna četvrtina su ostvaritelji većeg prihoda u svojim vezama.

-Po pitanju raznolikosti, 86 odsto pripadnica generacije Y traži poslodavce koji veliku pažnju posvećuju različitosti, jednakosti i uključivanju - i dok one kažu da poslodavci pričaju o različitosti, 71 odsto ne smatraju da svi imaju jednake prilike.

Čak, 43 odsto pripadnica generacije Y smatra da su poslodavci pristrani prema muškarcima kada je u pitanju interno promovisanje zaposlenika, za 14 postotnih bodova više u poređenju s 2011. godinom.

-Pripadnice generacije Y u Španjolskoj (60 odsto), Francuskoj (58 odsto) i Irskoj (56 odsto) smatraju da je pristranost poslodavaca prema muškarcima u njihovoj zemlji najveća, dok su u Maleziji (16 odsto) i na Filipinima (11 odsto) pripadnice generacije Y optimističnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije