Život

Supermoći koje svi imamo

Supermoći koje svi imamo
Supermoći koje svi imamo

Malo ko da nije čuo priču o nekim ljudima koji u određenim momentima dobiju nevjerovatnu snagu, a da ni ne znaju otkud im ta supermoć. Većina je čula priču o majci koja je golim rukama podigla automobil da bi spasila dijete koje je bilo prignječilo vozilo.

Istraživanja su pokazala da su ljudi prirodno sposobni za nevjerovatne stvari, ali da to obično ni ne znaju jer 99 odsto vremena tijelo ili mozak takve supermoći skrivaju od njih. Postaju ih svjesni tek kada dođe trenutak da ih moraju iskoristiti.

Stručnjaci su objasnili nekoliko nevjerovatnih sposobnosti koje svi imamo.

Supersnaga

 Anđela Kavalo, koja je spasila sina kojeg je prignječilo vozilo, ušla je u legendu. U prvom trenutku ona nije znala što bi uradila pa je zvala u pomoć, ali pošto pomoć nije stizala tako brzo kako se nadala uzela je stvari u svoje ruke. Ona je bukvalno podigla automobil nekoliko centimetara i uspjela izvući sina na sigurno. Ovo je mnogima ravno čudu jer je većina automobila teška oko hiljadu kilograma.

Dokazi upućuju na činjenicu da su naši mišići sposobni za takve stvari, ali je očigledno da ih mozak u tome sprečava. Za to postoji dobar razlog, a taj je da ljudske tetive i tkiva nisu stvoreni za takvu vrstu zloupotrebe.

Kada naše tijelo diže ovako velik teret kao što je to uradila Kavalova, ono sakupi svu moguću snagu tako što stopira ostale tjelesne funkcije poput probave i imuniteta. Tijelo to može izdržati samo nekoliko minuta, ne više.

Supermemorija

Mozak, tehnički, ima sposobnost da pohrani sve stvari koje ste ikada doživjeli, vidjeli ili čuli.

Džil Prajs je jedna od osoba koje imaju sposobnost gotovo savršene autobiografske memorije. Na spomen bilo kojeg datuma ona će u detalje lako ispričati sve što je tog dana radila.

Utješno je znati da se memorija može istrenirati da bude na mnogo višem nivou nego što je trenutno. Studija kratkotrajne memorije pokazala je da samo malo treninga može pomoći da osoba na primjer od toga da zapamti sedam brojeva odjednom na kraju ima sposobnost zapamtiti čak do 80 brojeva.

Imunost na bol

 Činjenicu da je bol neizostavan dio života svi su naučili odrastajući. Ipak, u nekim trenucima kada dođe do povrede bol uopšte ne osjećate. U momentu šoka i traume mozak isključi bol kao prekidačem.

To su potvrdili brojni pojedinci koji su preživjeli nevjerovatne nesreće s gotovo smrtnim ishodom, a koji su se držali za slamku čekaju pomoć ili boreći se sami za život. U tim trenucima nisu osjećali gotovo ništa, iako bi mnogima bilo zlo pri samoj pomisli na bol koju bi trebalo da osjećaju pri takvoj povredi. Na tome možemo zahvaliti samo endorfinu, koji bi se mogao nazvati prirodno proizvedenim morfijumom. Taj hormon ima moć da potpuno eliminiše bol.

Gledanje ušima

 Eholokacija, odnosno gledanje ušima je supermoć koju ima stripski junak Daredevil, koji svoju sljepoću pobjeđuje nevjerovatnim sluhom, toliko oštrim da mu on zamjenjuje vid.

Ova sposobnost nije plod mašte, već zaista postoji. Brdski biciklista Danijel Kiš živi je dokaz za to - on je slijep čitav život, ali usprkos tome uspješno se bavi brdskim biciklizmom. Postoje slijepe osobe koje svoj sluh koriste da mentalno naslikaju sliku svijeta oko sebe i tako izbjegavaju prepreke oko sebe. I to mogu raditi prilično brzo. Dokaz za to je Kiš, koji izbjegava drveće i kamenje dok juri biciklom nizu brdske predjele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije