Život

Trikovi za opstanak u velikom gradu

Trikovi za opstanak u velikom gradu
Foto: Ilustracija | Trikovi za opstanak u velikom gradu

Uz ponudu ukusnih poslastica, jela, koncerata, izložbi, koje mame stanovnike velikih gradova, teško je sačuvati novac.

Život u gradu nosi brojne prednosti, ali i avanture, zbog čega će vam ovi savjeti za štednju biti i te kako korisni.

Odredite budžet

Kao i svaka druga avantura i ova uključuje određivanje jasnih granica.

Prvi korak  upoznavanje s resursima, troškovima, potrebama. Jedan mjesec popisujete na šta sve trošite novac, kako biste naredni mogli odrediti koliko vam zaista treba za svaku od kategorija (hrana, režije, prevoz...), te se držite određenih iznosa. Naravno, ovaj mjesec možete novac namijenjen za garderobu premjestiti u neki drugi "fond".

Slobodne aktivnosti

Kada osmišljavate vaš plan za vikend, na umu imajte šetnje i događaje koji ne zahtijevaju od vas velika finansijska davanja. Zato je bolje da posjećujete muzeje, izložbe ili ulične sajmove, gdje nećete mnogo potrošiti.

Piknik

Piknik deka, korpa s domaćim poslasticama i imate priliku doživjeti jedno od pristupačnijih i ljepših iskustava u gradu. Rijeka, park ili šuma. Vi birate.

Javni prevoz

Istina, nosi izazov dolaska na vrijeme, ali uz pravu organizaciju možete dosta uštedjeti ako izbjegnete česte vožnje taksijem.

Bez luksuza

Česti odlasci u skupe barove, restorane i klubove mogu značajno uticati na vaše finansije. Upoznajte se s posebnim cijenama i ponudama omiljenih gastroadresa i koristite ih za sastanke s dragim ljudima. Kupite kafu za ponijeti i uživajte u njoj dok obilazite omiljene dijelove grada ili istražujete nove.

Kupovina online

Ukoliko vaši troškovi za ljubimca ili nova zimska garderoba dolaze po pristupačnijoj cijeni online, onda se ne plašite naručiti stvari na vašu adresu. S druge strane, kupovina namirnica u nekoliko različitih trgovina u kojima vladaju različite cijene sniženih proizvoda pomoći će da dodatno uštedite.

Prodajte odjeću

Second hand šopovima možete online prodati odjeću koju ne nosite. Tako sebi štedite prostor u ormaru, te dodatno obogaćujete vaš račun u banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije