Život

Trudnica tri sata pješačila kroz dubok snijeg na -20 stepeni na porođaj

Trudnica tri sata pješačila kroz dubok snijeg na -20 stepeni na porođaj
Trudnica tri sata pješačila kroz dubok snijeg na -20 stepeni na porođaj

SKOPJE - Mile Zdraveski i njegova supruga pred porođajem Elena, iz sela Brest, na zapadu Makedonije, 9. januar će pamtiti dok su živi.

Oni su tri i po sata pješačili kroz dubok snijeg, na minus 20 stepeni, da bi stigli do sela Samokov, gdje je Elenu čekalo ambulantno vozilo da je preveze do najbliže bolnice. Iako sa jakim porođajnim bolovima, Elena je muški stegla zube i hrabro pratila svoga muža, koji je ispred nje krčio put.

– Taj 9. januar nikada neću zaboraviti. U ranim jutarnjim satima moja supruga je iznenada dobila jake porođajne bolove. Našli smo se pred ozbiljnim iskušenjem, šta da radimo, kako da stignemo do najbliže bolnice. Trebalo je nenako savladati sedam kilometara dug put od našeg sela do sela Samokov, a napolju su bili visoki nanosi snega i jezivo niske temperature. Odlučili smo da krenemo pješke, jer drugog riješenja nije bilo. Ja sam išao naprijed i probijao sneg, a mojim stopama je išla supruga Elena. I tako više od tri sata - priča Mile Zdraveski, otac dvoje djece, a sada i trećeg, iz sela Brest.

Prije nego što su krenuli na težak i neizvjestan put po dubokom snijegu, javili su se u opštinu Makedonski Brod i zamolili ih da pošalju sanitetsko vozilo da ih čeka u selu Samokov, jer zbog snježnih nanosa ono dalje nije moglo da stigne.

– Hodali smo u tišini. Čulo se samo krckanje smrznutog snijega i otežano disanje moje supruge. Povremeno smo zastajkivali da bi se ona malo odmorila, ali nam hladnoća nije dozvoljavala duže pauze. Naše “putovanje” mi se činilo kao cijela vječnost. Ipak, uspjeli smo uz sve muke da stignemo do sela Samokov, gdje nas je čekalo ambulantno vozilo i odvezlo u bolnicu u Kičevo. Našim mukama i strahovanjima da se žena ne porodi usput, došao je kraj – priseća se Mile Zdraveski.

Nedugo potom, na klinici za ginekologiju začuo se plač još jedne bebe.

– Uprkos ogromnog napora koji je imala tokom pješačenja po snijegu i ekstremno niskim temperaturama, Elena je dobro podnijela porođaj i na svijet je donela zdravu devojčicu tešku 2,5 kilograma. Obe se osećaju odlično i sutra će biti puštene sa odjeljenja – izjavio je dr. Ljupče Risteski, ginekolog iz Kičeva, koji je porađao Elenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije