Život

U kolekciji kuca više od 3.000 satova

U kolekciji kuca više od 3.000 satova
U kolekciji kuca više od 3.000 satova

Dušan Stanić iz Tovladića, kod Kotor Varoša, strastveni je sakupljač satova već 40 godina, a on u svakom momentu zna koliko je tačno sati zato što je oko njega bogata kolekcija koja ujednačeno kuca.

U svojoj kolekciji ima više od 3.000 raznih satova, a što je još neobičnije - svi rade i tačno pokazuju minute i sekunde, iako nisu u pitanju novi modeli.

Dušan je još u osnovnoj školi zavolio satove i kada je otišao u inostranstvo da radi, počeo je da sakuplja satove za koje kaže da su "čuvari vremena".

"Za mene satovi nisu samo pokazatelji tačnog vremena, već imaju i ukrasni momenat. Sjećam se da kad sam išao u osnovnu školu nikad nisam znao kad treba da krenem da ne zakasnim na časove. I već tada su me privukli i zainteresovali satovi", priča nam Dušan.

Kad vidite njegovu kolekciju ne možete ostati ravnodušni: tu su brojni džepni, stoni, ručni i zidni satovi, koji krase zidove njegove male brvnare koju je napravio baš da bi tu izložio svoje dragocjene primjerke.

"Više nisam znao gdje da ih ostavljam jer ih je ipak puno. Nisam brojao odavno, ali ima ih sigurno više od 3.000. Zato sam napravio brvnaru da ih mogu tu izložiti da se svi vide", kaže Dušan.

Najstariji satovi stari su preko 500 godina, a ima i značajan broj novih modela vrijednih i po nekoliko hiljada evra.

"Ovi stari satovi rade tako što je njihov mehanizam povezan sa dva tega, odnosno kamena, i navija se tako da jedan od tegova povučete i onda sat radi petnaestak dana, dok se teg ne podigne nazad. To su satovi koji su se prvi pojavili i uz njihovu pomoć je mjereno vrijeme prije nekoliko vijekova", pojašnjava Dušan.

Svi satovi su njegova velika ljubav i svaki od njih ima posebnu vrijednost. Ovaj kolekcionar kaže da nijedan sat do sada nije prodao, niti planira.

"Nabavljam satove na razne načine. Dok sam radio u Austriji, svake nedjelje sam išao na jednu veliku pijacu i tu je uvijek bilo kvalitetnih satova. Ljudi tu prodaju stvari po vrlo niskim cijenama a često ne znaju njihovu pravu vrijednost. Sjećam se jednom se desilo da sam kupio ženski sat za jedan evro, a sat je vrijedan minimalno 500 evra", prisjeća se Dušan.

Priča i da je nabavljao satove preko interneta sa svih krajeva svijeta i da je tako upoznavao i druge kolekcionare.

Dušan kaže da je istina da su najkvalitetniji i najcjenjeniji švajcarski satovi, ali da je po njemu najbolja i najskuplja svjetski poznata marka "Doxa", takođe švajcarskog proizvođača.

"U kolekciji nemam nijedan sat na baterije, to je za mene smeće, već samo prave satove koji se navijaju ili rade na pokret. Mene samo to interesuje", naglašava Dušan.

Supruga Nada kaže da Dušan nikad ne žali da plati velike sume novca za sat.

"Meni je kupio sat koji je platio 1.000 evra. To mi je nezamislivo da se tolike pare daju na satove, ali on to, jednostavno, voli", kaže Nada.

Dodaje da je najbolji poklon koji se Dušanu može kupiti kvalitetan sat. To njihovo troje djece znaju pa su mu već ranije uzimali skupe satove, što ga je baš obradovalo.

Dušan planira da proširi svoju kolekciju, a želja mu je da učestvuje na sajmu kolekcionara.

Pored toga Dušan voli i slikarstvo, pa nam je pokazao i nekoliko svojih umjetničkih radova. Slika uglavnom ikone, ali i mrtvu prirodu, i te svoje slike poklanja prijateljima i rodbini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije