Život

U narednim decenijama još dvije i po milijarde građana

U narednim decenijama još dvije i po milijarde građana
U narednim decenijama još dvije i po milijarde građana

NJUJORK - U narednih 30 godina gradska populacija u svijetu biće uvećana za dvije i po milijarde stanovnika - navode UN.

Većina toga rasta dogodiće se u zemljama u razvoju, posebno u AFrici. Na Indiju, Kinu i Nigeriju otpašće 37 odsto povećanja gradske populacije.

Trenutno više od polovine /od sedam milijardi/ stanovnika Zemlje živi u gradovima, a taj će broj i dalje rasti, pa će do 2045. u svijetu živjeti više od šest milijardi građana, navedeno je u izvještaju UN.

Glavni izazov velikih gradova u budućnosti biće zadovoljavanje potreba rastuće urbane populacije u području osnovnih usluga, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, stanovanje, inFrastruktura, prevoz, energija i zaposlenje.

UN navode da je 1990. godine bilo samo deset "mega-gradova", a danas ih je 28 - od toga 16 u Aziji, četiri u Latinskoj Americi, po tri u Africi i Evropi, a dva u Sjevernoj Americi.

Tokio je grad s najviše stanovnika, slijedi NJu Delhi, pa  Šangaj, Meksiko siti,   Mumbaji  i Sao Paulo - svi ovi gradovi imaju više od trideset ili više od dvadeset miliona stanovnika u najširoj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije