Život

Uz ove navike smanjite jutarnji stres

Uz ove navike smanjite jutarnji stres
Uz ove navike smanjite jutarnji stres

Brojne stvari utiču na to kako ćemo se osjećati nakon buđenja, a usvajanje ovih 10 navika olakšaće vam stresno jutro i pozitivno uticati na ostatak dana.

1. Pripremite se za jutro veče prije

Potrebno vam je maksimalno 10 minuta vremena da biste naveče pronašli odjeću koju ćete ujutro obući, na jedno mjesto stavite ključeve od auta i stana, torbu, novčanik i sve ostalo što vam je potrebno za izlazak iz doma. Na taj način budićete se s manje briga.

2. Ne spavajte sa zatvorenim roletama

Pustite jutarnje svjetlo da uđe u vašu spavaću sobu jer je ono 'prirodna' budilica. Mračno okruženje potiče osjećaj umora, lošeg raspoloženja i tjera vas na spavanje.

"Deset minuta jutarnje rutine posvetite doručku koji će vam pomoći da dobijete energiju za početak dana".

3. Slušajte muziku

Odmah nakon buđenja upalite muziku na svom mobilnom telefonu. Omiljena muzika olakšaće vam razbuđivanje.

4. Ne pritišćite 'snooze'

Kada vas alarm na probudi, nipošto nemojte pritisnuti 'snooze' i odgoditi buđenje. Naime, naučnici su dokazali da ćete se zbog te navike naposljetku probuditi lošije raspoloženi i umorniji. Zato uvijek ustanite nakon prvog alarma.

5. Motivišite se 'alarmom'

Umjesto standardne tvorničke melodije, za zvuk jutarnjeg alarma odaberite omiljenu pjesmu kojoj nikada ne možete odoljeti, čak ni kada ste najumorniji. Ona će vam automatski poboljšati raspoloženje.

6. Rastegnite se čim se probudite

Umjesto instantnog ustajanja i kuvanja kafe, prvo se rastegnite. Nauka je dokazala da takozvane 'poze moći' za rastezanje utiču na naše raspoloženje.

"Dokazano je da samo nekoliko minuta druženja s ljubimcem pozitivno djeluje na naše raspoloženje."

7. Ne preskačite doručak

Deset minuta jutarnje rutine posvetite doručku koji će vam pomoći da dobijete energiju za početak dana. Ako usput želite da smršavite, isprobajte burrito s jajima, sjajan doručak koji potiče gubitak kilograma.

8. Istuširajte se

Odlazak pod topli tuš garantovano razbuđuje. Osobama koje imaju masniju kožu jutarnje tuširanje itekako će pomoći jer se tokom noći masnoće na tijelu nakupljaju u porama, a tuširanjem ćemo ih očistiti.

9. Idite u krevet sat vremena ranije

Možda nećete odmah zaspati, ali organizmu ćete dati znak da je vrijeme za zasluženi odmor. Tijelo će vam naposlijetku biti odmornije i nakon nekog vremena lakše ćete se buditi i biti produktivniji u jutarnjim satima.

10. Poigrajte se s ljubimcem

Ako se vaši ljubimci ujutro ne mogu odvojiti od vas, ne ignorišite ih jer je dokazano da samo nekoliko minuta druženja s ljubimcem pozitivno djeluje na naše raspoloženje.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije