Život

Vin Bejker od bogataša do barmena

Vin Bejker od bogataša do barmena
Vin Bejker od bogataša do barmena

Brojne NBA zvijezde nisu uspjele da sačuvaju milione, neke su zapale u dugove, proglasile bankrot, a jedna od onih koje su uspjele da ostanu bez blizu 100 miliona dolara je Vinsent Lamon Bejker, poznatiji kao Vin Bejker.

Njegova priča ovih dana puni stupce internet portala, kao životna priča, ali kao i opomena mladim sportistima kako, ako ne vode računa o novcu, preko noći mogu ostati bez ičega. Četrdesettrogodišnji Bejker, nekadašnji centar Milvokija, Sijetla, Bostona, Njujorka, Hjustona i Los Anđeles Klipersa, sada radi kao šanker u "Starbucksu" u Nort Kingstaunu, i srećan je jer ima posao!

Amerikanac je tokom trinaestogodišnje NBA karijere zaradio skoro 100 miliona dolara, međutim, neracionalno trošenje novca i alkohol ocu četvoro djece zamalo su uništili život. Sada radi zahvaljujući menadžeru popularnog lanca kafeterija "Starbucks" Hauardu Šulcu, nekadašnjem vlasniku Sijetl Supersoniksa.

"U ovoj kompaniji su šanse jednake za sve. Imam sjajnu situaciju u 'Starbucksu' i ljudi su zaista divni", kaže Bejker, koji prolazi obuku za menadžera i nastavlja priču:

"Bio sam alkoholičar. Vodio sam dvostruki život. Trošiti, biti navučen, i opet - mnogo trošiti, to je formula za propast. Kada ne možete da razlikujete milion dolara od 15 miliona, onda ste na dobrom putu da izgubite sve. Zato bih savjetovao svim mladim igračima da paze na svaki dolar koji zarade, kao da rade u 'Starbucksu', u suprotnom će završiti tako kao da ih je neko opljačkao."

Vin Bejek pronašao je drugu šansu i promijenio život.

"Imam 43 godine i četvoro djece. Više ne pijem i odgovoran sam. Srećan sam što imam posao, jer sam mogao da završim u zatvoru ili u bandi", istakao je bivši košarkaš, četvorostruki učesnik "Ol-stara" i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, koji sada i služi u crkvi.

Njegov slučaj nije usamljen. Nedavno je Entoan Voker priznao da je bio hodajući bankomat prije nego što je 2010. godine proglasio bankrot. On je zaradio skoro 112 miliona dolara.

"Umjesto da razmišljam o budućnosti, živio sam na visokoj nozi i trošio novac istog trenutka. Nisam oklijevao ni da pomognem mnogim ljudima. Kada se sve sabere, može da se kaže da sam tokom cijele karijere bio hodajući bankomat", rekao je Voker.

Bogatstvo su izgubili brojni sportisti, a jedan od najpoznatijih primjera je onaj legendarnog Alena Ajversona, kojem ni više od 150 miliona dolara zarađenih samo od košarkaških ugovora (bez sponzorskih ugovora) nije bilo dovoljno za izbjegne bankrot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije