Život

Vladana Đaković matematičarka odličan govornik

Vladana Đaković matematičarka odličan govornik
Vladana Đaković matematičarka odličan govornik

Vladana Đaković, učenica četvrtog razreda Gimnazije iz Banjaluke, niže rezultate iz dvije oblasti - matematike i debata.

Uspjesi iz matematike traju od šestog razreda osnovne škole kada je počela aktivnije ići na takmičenja, a javno debatovanje ju je zainteresovalo prije dvije godine kada je osnovan debatni klub "Gorgije".

"Interesovanje za matematiku počelo je od najranijih školskih dana. Uvijek mi je bila interesantna igra brojevima. Nikad mi nije dosadila", kaže nam Đakovićeva.

Iako je odličan matematičar i odlična učenica sa prosjekom pet, ističe kako i danas ima nešto što u ovoj prirodnoj nauci još ne zna i što treba da otkrije. A takmičenja iz matematike su joj uvijek bila kao zabava, novi vid druženja, na kojima je redovno bila među prva tri na regionalnom nivou, dok se u javnim nastupima u debatama počela boriti sa jakom konkurencijom tek prošle godine.

"S debatom sam se upoznala u drugom razredu srednje škole kad je osnovan debatni klub čiji sam član. Kada sam čula da postoji nešto novo u školi, što do tada nisam imala priliku da probam, pa čak ni da vidim, odlučila sam da se učlanim. Ubrzo je uslijedila moja prva javna debata", ističe Đakovićeva.

Do sada je bila na više takmičenja iz debata, koja su se uglavnom održavala u našoj zemlji, ali bili su i na međunarodnom takmičenju u Zagrebu koje je održano na engleskom jeziku.

"U februaru ove godine na regionalnom debatnom takmičenju u Banjaluci bila sam drugi najbolji govornik, dio trećeg tima na turniru. U Zagrebu u decembru prošle godine smo bili među 20 timova, a sada se spremamo za državno takmičenje koje je za mjesec", nabraja Đakovićeva.

Što više vremena posvećuje matematici shvata da zapravo nije sve jednostavno i da je sve mnogo složenije nego što se činilo prije, a debata joj pomaže u svakodnevnom životu.

"Kod matematike me privlači ta njena širina primjene i nemogućnost da u jednom trenutku kažem 'dobro znam sve'. Uvijek je tu nešto novo, nešto drugačije i, što je najbitnije, ne može da dosadi. Debata mi veoma koristi u životu, kao i u većini predmeta u školi, jer smo naučili drugačije pristupati problemu, ne na one načine na koje su nas do sada učili. Kao i matematika, debata nas uči da razmišljamo izvan granica, da povezujemo razne stvari, događaje, podatke", objašnjava Đakovićeva.

Kada se priprema za takmičenje u debatama pomažu joj profesori, ali, kako priznaje, tu je ipak najvažniji samostalni rad.

"Za debatu se spremam svakodnevno jer su na takmičenjima aktuelni svjetski problemi kao što su ratna dešavanja na Bliskom istoku, ekonomski problemi, a ta znanja se stiču svakodnevnim informisanjem kroz razne medije, novine, TV, internet", priča nam Đakovićeva.

Kada je u pitanju matematika, dnevno uradi dvadesetak zadataka, a nekad zna vježbati cijeli dan, sve zavisi od ostalih obaveza.

Ova mlada djevojka planira da se upiše na Matematički fakultet u Beogradu, ali potvrđuje da će se nastaviti baviti i debatom jer na Beogradskom univerzitetu postoji jak debatni klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije